Mărturii din Coasta de Fildeș
În Coasta de Fildeș, ușor, ușor viața revine la normal, se redeschid bisericile, iar în Școala Catolică elevii au început de curând cursurile, după mai bine de două luni de zile. Cu ocazia ridicării graduale a restricțiilor cauzate de pandemia de Corona virus care a atins și această țară, i-am rugat pe misionarii noștri, pr. Alexandru Percu și pr. Cosmin Cimpoeșu, să ne spună câteva cuvinte despre cum stau lucrurile și să ne trimită câteva fotografii.
Cum a fost primită vestea legată de Corona Virus în Coasta de Fildeș?
Ca să răspundem la această întrebare ne întoarcem în urmă cu aproape șase ani când o parte importantă a Africii a fost atinsă de un alt virus și anume Ebola, ucigând în anul 2014 aproximativ 25.000 de oameni, pe acest continent. Această boală a fost întâlnită în țările vecine, dar a ocolit Coasta de Fildeș. Oamenii, cum au aflat de noua pandemie de Corona virus, au asemănat rapid situația de atunci cu noua situație ce se arăta la orizont. Măsurile care s-au luat atunci au fost în mare parte cam aceleași ca în cazul acestei noi pandemii. Africa a fost cel mai puțin atinsă până în momentul de față de Covid 19. În Coasta de Fildeș au fost raportate aproximativ 2000 de cazuri. Oamenii, ascultând știrile din întreaga lume, și-au dat seama în scurt timp că este o situație mai grea și mai dificilă decât cea creată de Ebola, și au luat măsuri.
Care au fost măsurile concrete și cum au văzut oamenii această situație?
Pe 16 Mai s-a luat măsura închiderii școlilor, universităților dar și a seminariilor din Coasta de Fildeș, cu trecerea timpului fiind închise multe alte sectoare de activitate și servicii. Interesant este că pe data de 15 Mai, cu o zi înainte a avut loc pelerinajul copiilor din Djebonoua pentru Postul Mare. La scurt timp s-a luat și măsura celebrării Liturghiilor fără credincioși. Oamenii au primit vestea cu tristețe și durere deoarece și-au dat seama că noua situație le va afecta libertățile și activitățile lor cotidiene. Unii, mai apropiați de Dumnezeu și de Biserică, au văzut în acest virus un semn de la Dumnezeu pentru ca oamenii să se întoarcă de pe drumul greșelilor și a păcatelor, pe calea cea bună. Fiind suspendate liturghiile cu credincioși, în misiunea noastră din Djebonoua s-a celebrat sfânta Liturghie în casa misiunii, iar pentru credincioși a fost lăsată biserica deschisă oferind posibilitatea de a face Adorație Euharistică în fața Preasfântului Sacrament.
Care este situația actuală în țară?
Pe data de 6 Mai președintele țării a anunțat câteva măsuri de relaxare a situației, iar pe data de 12 Mai s-au reluat liturghiile cu credincioși, respectând toate măsurile de precauție și de protecție. Pentru copii școala s-a redeschis în data de 25 Mai, dar cu maximă prudență, cu elevii împărțiți pe grupe și cu purtarea măștilor obligatorie.
Cum se desfășoară programul școlar în Școala Catolică?
Copiii de la Școala Catolică din Djebonoua s-au reîntors la școală după o pauză de aproape două luni. Fiind aproape de misiune am putut să vedem pe chipurile copiilor bucuria de a-și revedea profesorii și colegii. Deși mici, vârsta lor fiind cuprinsă între 7 și 13 ani, nu sunt străini de problemele reale ale lumii, așa că fiecare îți poate spune de ce a trebuit să stea acasă timp de două luni de zile și care a fost cauza.
Cum respectă copiii regulile impuse pentru buna desfășurare a cursurilor?
Pentru că școala are rolul de a oferi copiilor și o formare socială și civică, fiecare copil a fost îndemnat să poarte cu încredere măștile pe care părinții le-au achiziționat sau confecționat pentru ei. Deși nu sunt obișnuiți cu noua situație din școală, aceștia poartă măștile cu maximă responsabilitate. Copiii sunt îndrumați de profesori să-și spele mâinile ori de câte ori se întorc în clasă. Elevii sunt mai puțini în clasă, după cum se poate vedea în imagini, pentru că au fost împărțiți în două grupe. Pentru a se evita aglomerarea claselor, o zi vin la școală elevii din prima jumătate a clasei, a doua zi urmând să vină cealaltă jumătate. În ziua în care stau acasă trebuie să aprofundeze materia predată și să-și facă temele. După o zi de studiu personal acasă, elevii revin cu forțe proaspete în următoarea zi.
Ce ne puteți spune pe final?
În final dorim să transmitem mulțumirile noastre credincioșilor din țară, preoților și binefăcătorilor care prin intermediul Centrului Misionar Diecezan Iași susțin Școala Catolică din Djebonoua, mulțumindu-le mai ales pentru hrana oferită zilnic acestor copii. Suntem recunoscători și pentru efortul depus de a trimite seminariști în misiune, deoarece mergând în vizită la școală, am văzut cum bucuria și entuziasmul copiilor a crescut, atunci când în mijlocul lor a venit seminaristul Alexandru-Sergiu Robu, care le-a urat mult succes în această ultimă parte a anului școlar și le-a oferit câteva bomboane. Pentru că bucuria copiilor este greu de exprimat și descris în cuvinte, vă lăsăm să vedeți fotografiile trimise. Sperăm ca viața oamenilor, de aici și de acasă, să reintre în normal, să ne simțim mai relaxați și cu ajutorul lui Dumnezeu să trecem cu bine peste toate.
Pr. Florin-Petru Sescu
Pentru întregul album foto, dați click aici