Locale

Iaşi: Vestitori curajoşi pe străzile lumii… în Coasta de Fildeş

     Institutul Teologic DSCF4216Romano-Catolic a fost gazda celei de-a doua întâlniri intitulate “Vestitori curajoşi pe străzile lumi”. La această întâlnire, desfăşurată la 17 octombrie 2013, s-a adus în atenţia tuturor celor prezenţi misiunea din Coasta de Fildeş (Africa). Au fost prezenţi PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, părintele Benone Lucaci, rectorul Institutului, părinţi profesori ce activează în cadrul Institutului, studenţii seminarişti, dar şi persoane laice.

     În deschiderea întâlnirii PS Petru Gherghel le-a urat bun venit tuturor la această mică “şezătoare”, aşa cum a denumit Excelenţa sa această întâlnire. În continuare, părintele Florin-Petru Sescu, cel care a moderat această întâlnire, a justificat motivul alegerii ca model pentru anul misionar 2013-2014 pe episcopul martir Anton Durcovici. Părintele a declarat că episcopul Anton, asemenea misionarilor, a făcut numeroase sacrificii pentru a-l vesti pe Cristos, neţinând cont de riscurile numeroase la care se expunea. Episcopul Anton Durcovici este, aşadar, un model de jertfire de sine pentru a-l vesti pe Cristos.

     Întrebat fiind despre modul în care a primit vestea că va merge misionar în Coasta de Fildeş, părintele Luca Laurenţiu, actual vicar al Parohiei “Sfântul Mihail” din Săbăoani, a declarat că îşi dorise foarte mult să îşi desfăşoare anul pastoral într-un teritoriu de misiune. Deşi nu ştia nimic despre acest loc, fiind împreună cu părintele Aurelian Herciu primii seminarişti care şi-au desfăşurat anul pastoral în Coasta de Fildeş au pornit cu mult curaj spre continentul african. Părintele a precizat că şi-a asumat pe deplin misiunea încredinţată. Corneliu Cucuteanu, student în anul VI, a mărturisit că a trăit cu mare bucurie momentul în care a ajuns în Coasta de Fildeş, conştient fiind că va găsi acolo o Biserică tânără ce trebuie ajutată să crească. Pentru Alexandru Percu, student în anul V, totul i s-a părut interesant încă din primul moment al activităţii sale misionare. Concluzionând, părintele Florin a precizat faptul că păşind pe teritoriu străin, totul ţi se pare straniu şi ai sentimentul că ceva îţi scapă, că nu înţelegi totul; te cuprinde un sentiment de nesiguranţă, care dispare odată cu trecerea timpului.

     În continuare, părintele Florin i-a întrebat pe studenţii care şi-au desfăşurat anul pastoral în Coasta de Fildeş despre modul de coabitare al acelui pluralism de culturi şi modul în care acestea interacţionau cu ei, creştinii catolici. Părintele Laurenţiu a declarat că, în ciuda multitudinii de culturi existente, convieţuirea este paşnică. Mai mult, cei mai mulţi cer ajutorul misiunii catolice pentru diferite probleme: hrană, medicamente etc. Totuşi, aceasta a fost o piedică în munca de evanghelizare pe care misiunea o desfăşoară în acest teritoriu. În ciuda acestor piedici, am putea să spunem că sunt mulţi cei care cer să fie botezaţi în credinţa catolică. Studentul Gabriel Păuleţ, din anul VI, a declarat că acest fapt se datorează bagajului de valori pe care credinţa le aduce cu sine, pe care însă societatea de acolo le suprimă (ex. rolul femeii în societate). Părintele a declarat că cele mai bune momente ale evanghelizării sunt acelea în care, noii convertiţi dau mărturie vie, şi plini de bucurie vorbesc despre modul în care l-au cunoscut pe Cristos. În această direcţie se înscrie munca misionară a studenţilor seminarişti, a precizat Corneliu Cucuteanu. Seminaristul ajuns în Coasta de Fildeş trebuie să exercite slujirea la care a fost chemat: aceea de a-l sluji pe Domnul în aproapele.

    DSCF4259

      Referitor la modul în care au fost primiţi de către comunitate, părintele Laurenţiu a declarat că în ciuda reţinerii pe care o au faţă de persoanele de culoare albă, membrii comunităţii sunt foarte deschişi şi calzi. Studentul Mădălin Bărbuţ, din anul V, care a suferit o intervenţie chirurgicală pe continent african, a relatat că oamenii sunt foarte preocupaţi de cei aflaţi în suferinţă şi îi vizitează foarte des.

     Întrebat despre modul în care oamenii de acolo îşi trăiesc credinţa, Gabriel Păuleţ a declarat că toţi cei care activează în misiune se preocupă foarte mult de viaţa spirituală a membrilor comunităţii. Ei participă activ la celebrările liturgice, precum şi la momentele de cateheză sau de formare spirituală în vederea primirii sacramentelor.

     În final, studenţii şi-au manifestat bucuria şi mulţumirea pentru cele şase luni petrecute ca misionari în Coasta de Fildeş. Aceştia au declarat că a fost o experienţă minunată ce le va rămâne mereu adânc înrădăcinată în suflet. Ceea ce îi leagă încă de acele locuri este credinţa, în ciuda multitudinii de culturi prezente acolo.

     În încheiere au luat cuvântul cei doi studenţi care vor pleca în acest an ca misionari în Coasta de Fildeş. Cosmin Cimpoeşu a declarat că doreşte să se întoarcă măcar cu jumătate din entuziasmul celor care şi-au desfăşurat anul pastoral în Coasta de Fildeş, iar Damian Budău a precizat că este entuziasmat şi nerăbdător să ajungă în teritoriul de misiune.

DSCF4291

     Preasfinţitul Petru Gherghel şi-a manifestat bucuria pentru mărturia dată de studenţii seminarişti dorindu-le totodată tuturor celor prezenţi să se “îndrăgostească” de cei care au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu.

     Părintele Benone Lucaci a declarat că păstrează încă amintiri vii, chiar şi după 15 ani, din timpul activităţii sale în cadrul Centrului Misionar Diecezan Iaşi. Părintele şi-a manifestat satisfacţia şi mulţumirea pentru cei care au dat şi vor continua să dea mărturie despre Cristos în acele locuri unde nu este cunoscut.

     La 10 octombrie a fost prima întâlnire din seria “Vestitori curajoşi pe străzile lumi”, dedicată misionarilor în Ecuador, iar întâlnirea a treia, finală, va fi la 24 octombrie, dedicată misionarilor din Kenya.

Virgiliu Demşa-Crainicu

Studenţii care vor face experienţa misionară în anul V pastoral 2013-2014:

  • Kenya
    • Acatrinei Valeriu (Galbeni)
    • Andrei Eugen (Gherăeşti)
    • Balan Valeriu (Săveni – Iazu Vechi)
    • Matieş Liviu-Narcis (Săbăoani)
  • Ecuador
    • Bejan Flavian (Pildeşti)
    • Neculăeşi Claudiu-Gabriel (Piatra Neamţ “Sfântul Iosif”
  • Coasta de Fildeş
    • Budău Damian (Horgeşti)
    • Cimpoieşu Cosmin-Alexandru (Bacău “Sfânta Cruce”)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Iaşi: Vestitori curajoşi pe străzile lumii… în Coasta de Fildeş