Kenya

A coopera cu biserica-interviu cu Pr. Eugen Blaj

         Pr. Eugen Blaj s-a nascut la 28 aprilie 1960 în Gheraesti si a fost hirotonit preot la 29 iunie 1986. A activat ca preot atât în Dieceza de Iasi, cât si în Arhidieceza de Bucuresti. În perioada 1990-1999 si-a desfasurat activitatea în Mexic, de unde în perioada 1996-1998 a fost trimis în Italia pentru a-si lua licenta în filozofie, dupa care a fost profesor si paroh în Mexic. La 24 octombrie 1999, a primit mandatul misionar pentru a merge în Kenya. Revenit pentru scurt timp în tara, a participat la Liturghia din seara zilei de 7 octombrie 2001 în cadrul careia alti doi preoti si patru laice au primit mandatul misionar. Cu aceasta ocazie, parintele a avut bunavointa sa raspunda pentru cititorii nostri la câteva întrebari.

– Parinte, ati lucrat multi ani în Mexic, iar de doi ani sunteti misionar în Kenya. Ce înseamna sa fii misionar?

         A fi misionar însemneaza a coopera cu Biserica lui Cristos la realizarea poruncii Domnului: “Mergeti în toata lumea si predicati evanghelia la toata faptura” (Mc 16,15); înseamna a prelungi opera de mântuire pe care Isus Cristos a început-o prin întruparea sa pe acest pamânt pâna la a doua sa venire.

– În ziua de 24 octombrie 1999, în catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Iasi, în cadrul unei celebrari speciale, ati primit mandatul misionar, marcat simbolic prin înmânarea crucii si a Bibliei. Anul acesta, pe 7 octombrie, acelasi mandat l-au primit doi preoti si patru laice. Ce a însemnat pentru Sfintia voastra Liturghia din seara de 7 octombrie din catedrala din Iasi?

       Pentru mine a fost un semn de speranta pentru o mai mare deschidere a Diecezei de Iasi la opera misionara a Bisericii cât priveste locuri de prima evanghelizare sau locuri cu o mai mare necesitate de preoti sau evanghelizatori. De asemenea, consider aceasta celebrare ca o confirmare a dorintei Preasfintitului Gherghel de a-si asuma direct responsabilitatea unei misiuni pe pamânturile africane.

– Vorbiti-ne despre misiunea Sfintiei voastre? Cum este în Kenya?

       Din punct de vedere cultural Kenya este primitoare pentru misionari, turisti si pentru oricare strain care doreste s-o viziteze. Cu particularitatile ei îmbogateste imaginatia si încalzeste sufletul, deoarece este sentimentala, afectiva, omeneasca. Din punct de vedere lingvistic Kenya are doua limbi oficiale engleza si swahili. Limba swahili în structura ei gramaticala este foarte diferita de limbile europene, de aceea pâna în momentul familiarizarii cu aceasta limba este un pic dificila întelegerea ei. Din punct de vedere liturgic celebrarile kenyene sunt participative si vesele. Cântecele cele mai uzuale si dansurile sunt elemente care însotesc slujbele duminicale si cele din zilele de sarbatoare; chiar daca dureaza mai mult timp ele sunt atragatoare. Din punct de vedere pastoral Biserica din Kenya a creat niste structuri care permit transmiterea credintei din generatie în generatie chiar si în lipsa de preoti sau a vocatiilor sacerdotale. Grupurile parohiale dau viata activitatilor pastorale si celebrarilor solemne în asa fel încât fiecare credincios sa se simta în sânul Bisericii ca în propria familie.

– Din punct de vedere geografic, în ce parte a Kenyei va aflati?

       Geografic, misiunea în care ma aflu este situata în nordul Kenyei si aria ei geografica ajunge pâna la granita cu Etiopia. De asemenea, ajunge pâna la lacul Turkana incluzând rezervatia nationala numita Sibiloe, rezervatie cunoscuta în special pentru descoperirile arheologice, de exemplu padurea pietrificata, vestigiile uriase ale unei broaste testoase, ale unui crocodil, ale unui elefant pietrificat… Misiunea are opt filiale si cea mai îndepartata se afla la 200 km departare. Mai sunt si alte comunitati care sunt în curs de a deveni filiale deoarece sunt persoane doritoare de a deveni crestini. Misiunea este în mijlocul desertului Chalbi într-o zona nisipoasa, dar s-a format în jurul unei oaze numita North Horr. Misiunea din North Horr, în care lucrez, a fost creata pentru evanghelizarea tribului Gabbra, însa se afla familii din tribul Borana si tribul Turkana. În partea cea mai de nord a misiunii, trecând prin parcul Sibiloe, în localitatea Ileret se afla tribul Dasanatch. Aceste trei triburi au traditiile lor particulare si necesita o atentie pastorala proprie culturii lor. Vreau sa mentionez ca sunt oameni foarte credinciosi si foarte buni care iubesc si respecta mult pe misionari.

– Cum primesc africanii evanghelia?

       Nu pot sa ma refer la toti africanii, ci la cei cu care convietuiesc si cu care lucrez pentru evanghelizare. Am putut constata ca succesul operei de evanghelizare depinde de capacitatea de întelegere si de interpretare a elementelor culturale si a obiceiurilor locale din partea misionarilor. Acest lucru faciliteaza acceptarea evangheliei cu disponibilitate, iubire si credinta.

-Un gând pentru cititori?

     Sa stimuleze în adâncul inimii lor iubirea fata de cei care primesc evanghelia din partea misionarilor trimisi de sfânta Biserica sa-l predice pe Cristos, unicul mântuitor, pentru a ajunge la cunoasterea deplina a adevarului.

A consemnat Pr. Cornel Cadar