Misionari

gabrielcimpoesu1          Animat de dorinţa de a fi misionar, studiază telogia (ultimii patru ani de seminar) la Institutul Teologic din Udine pentru a se pregăti la plecarea în misiuni. În iunie 2004, pleacă în Coasta de Fildeş, la Bouake, unde îşi desfăşoară activitatea alături de pr. Adrian Stoica (reîntors în ţară după terminarea mandatului misionar de 5 ani). În iunie 2004, pleacă în Coasta de Fildeş, la Bouake, unde îşi desfăşoară activitatea alături de pr. Adrian Stoica (reîntors în ţară după terminarea mandatului misionar de 5 ani).

          Activităţi misionare

     Începând din octombrie 2004, celor doi preoţi români le este încredinţat spre evanghelizare sectorul Djebonoua. Astfel munca misionară a celor doi preoţi se extinde în 53 de sate, dintre care 4 comunităţi mari unde se celebrează Sf. Liturghie duminica, 7 comunităţi mai mici unde se celebrează Sf. Liturghie în cursul săptămânii, 14 comunităţi unde se începe evanghelizarea.

          În ianuarie 2007, comunitatea din Djebonoua a fost declarată parohie de către episcopul Diecezei de Bouake, Paul Simeon Ahouanan Djro şi a fost sfinţită o nouă biserică.

     În prezent pr. Gabriel Cimpoeşu activează împreună cu Michele Stevanato (preot italian). În pofida conflictului armat care durează în zonă încă din 2002 şi a situaţiei de sărăcie, pr. Gabriel Cimpoeşu a rămas alături de credincioşi în aceste momente de criză şi sărăcie extremă.

          Mărturii misionare

     “În ciuda situaţiei de război, sunt şi semne de speranţă. Ne bucurăm că putem să ne întâlnim, să facem celebrările şi activităţile noastre în pace. Numărul credincioşilor creşte din ce în ce mai mult. Cu ajutorul Scoutului, a Acţiunii Catolice, a Legiunii Mariei şi a altor grupuri de rugăciune încercăm să oferim motive de speranţă, ocazii de întâlnire pentru a crea armonie şi pace în jurul nostru. Speranţa nu a murit, ba, mai mult, s-a consolidat în aceste momente dificile; a fost redescoperită, iar acum cei de aici o trăiesc cu mai multă intensitate. Iar dacă mulţi dintre oamenii de aici îşi pun speranţa în Cristos, atunci cu siguranţă că ei au ajuns la izvorul ei, Isus.

     “Sensul religios face parte din cultura africanilor. Trăiesc relaţia lor cu Dumnezeu cu întreaga lor fiinţă: cântă, dansează. Vor să înainteze în cunoaşterea lui Dumnezeu participând la întâlnirile de formare, făcând multe sacrificii în folosul celorlalţi. În zilele de evanghelizare, de pildă, activităţile încep de dimineaţă şi durează până pe la ora 16.00. Rămân cu toţii pentru ca prin cântece, rugăciuni, dansuri şi teatru să-şi mărturisească credinţa lor fraţilor lor din satele în care mergem. De când nu mai avem camioneta (luată cu forţa de rebeli) merg şi se întorc pe jos. Dar nimeni nu se plânge, dimpotrivă, bucuria lor spirituală este maximă şi numărul participanţilor creşte mereu. Atunci şi eu mă simt predispus la rugăciune şi la dăruire de sine.

     “În lume există încă oameni care nu îl cunosc pe Cristos. Doar în Coasta de Fildeş, peste 55% din locuitori sunt încă animişti. Ei aşteaptă cu nerăbdare şi bucurie vestirea Evangheliei. Biserica are nevoie de bărbaţi şi de femei care să fie dispuşi să se consacre în totalitate cauzei importante a Evangheliei

     “Odată, la misiune, a venit o bătrânică care îmi explica în limba ei (baoulé) şi prin semne că nu mai mâncase de câteva zile. Din nefericire, există multe persoane, în lume, mai ales în ţările lumii a treia, în situaţia ei. De exemplu, doar în Coasta de Fildeş, unde eu lucrez ca preot misionar, mai mult de 60% din populaţie este săracă, trăind de azi pe mâine, deşi lucrează toată ziua. De aceea şi astăzi, Cristos ne îndeamnă ca pe ucenicii săi: «Daţi-le voi să mănânce» (Mt 14,16) 

          Date de contact

Adresa: Mission Catholique St. Pierre
B.P. 291, Nimbo Bouake, 01, Coasta de Fildeş
Tel:
Email: [email protected]