Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Oct 25, 2016 in Coasta de Fildeş, Diverse, Impresii misionare, Slideshow | 0 comentarii

COASTA DE FILDEȘ – „Așa trebuie să fiu și eu”

COASTA DE FILDEȘ – „Așa trebuie să fiu și eu”

14632516_1270240733006274_1633929748_o Părintele Alexandru Percu, a primit mandatul misionar și a pornit ca preot misionar în Coasta de Fildeș, unde va activa alături de părintele Cimpoeșu Gabriel Vasile. La câteva săptămâni după sosirea sa acolo, i-am adresat câteva întrebări.

1.      Părinte Alexandru, după ce în 2013 ați făcut experiența misionară ca seminarist, acum v-ați reîntors în Africa. Ce v-a determinat să faceți această alegere?

Îmi amintesc faptul că atunci când am ieșit pe poarta misiunii, am avut sentimentul că mă voi reîntoarce; o parte din inimă a rămas acolo. Era o chemare interioară, un dar de la Dumnezeu; iar acest dar nu poți să îl ascunzi, trebuie să-l valorifici. Domnul m-a chemat în misiune pentru a retrăi acel vis frumos și pentru ca vestea cea bună să ajungă la toți oamenii.

2.      De când v-ați întors ați observat schimbări majore în viața comunității?14699548_1270235233006824_2092855681_o

În trei ani s-au schimbat multe lucruri: a crescut numărul credincioșilor, s-a construit o nouă bisericuță într-un sat unde am fost la sfințirea pietrei de temelie în 2013, activitatea pastorală s-a intensificat cu celebrări și liturghii în sate. Au apărut vocații autohtone: a fost hirotonit preot un tânăr din parohia noastră, avem un diacon și un seminarist care își continuă studiile teologice – le mulțumim celor care i-au susținut. În biserica parohială avem o pictură nouă cu Maica Domnului și un prezbiter mai frumos; s-a format un al doilea cor al tinerilor și noi grupuri de copii; de asemenea a început construirea unei case parohiale – ce bine ar fi să o terminăm, că acum stăm cu părintele Gabriel într-o casă autohtonă, cu chirie.

3.      Care sunt provocările pe care le simțiți la revenirea în Coasta de Fildeș?

Mai întâi este acomodarea cu mediul de aici: temperatura, limba, obiceiurile; apoi, credincioșii așteaptă ceva nou, activități noi, idei noi care să-i ajute să crească în credință. Oricum, orice provocare este un mod de autocunoaștere și de creștere, așa că nu mă sperii.

14725376_1270244853005862_1305440941_o4.      Oamenii cum v-au primit?

Credincioșii m-au primit cu bucurie și entuziasm. Au apreciat mult faptul că, deși m-am îmbolnăvit de malarie la întoarcerea în țară, totuși am avut curajul să revin.

5.      Ați putea relata o întâmplare care v-a impresionat?

În fiecare zi sunt persoane și momente care te impresionează, trebuie doar să ai ochii deschiși ca să le vezi. Astăzi, de exemplu, am celebrat Sfânta Liturghie într-un sat. Catehetul care ne ajuta cu traducerea în baoulé, nu se simțea prea bine din cauza sănătății, însă, când a venit momentul celebrării am văzut la el atâta determinare în a anima liturghia încât mi-am zis: „Așa trebuie să fiu și eu, pasionat de ceea ce fac, iubind misiunea și oamenii!”

6.      Ce credeți că așteaptă oamenii de la un misionar?

De a-l face prezent pe Dumnezeu în mijlocul comunității și de a-l conduce pe om la Dumnezeu, prin predicarea Evangheliei, prin celebrarea sacramentelor și prin trăirea carității. Să vadă pasiunea față de Cristos.

7.      Cum vedeți următorii ani de experiență misionară în Coasta de Fildeș?14725244_1270244849672529_2130770114_o

Ca pe un drum de formare. Sunt ca un student călăuzit cu înțelepciune de părintele paroh, Gabriel Cimpoeșu. Am multe de învățat, de aceea îmi deschid ochii, urechile și inima pentru a asimila tot ceea ce se poate, și pentru a vesti Evanghelia cu credibilitate și pasiune în acest mediu.

8.      Ce vreți să le transmiteți credincioșilor din dieceza de Iași?

Vreau să le mulțumesc pentru tot ajutorul pe care îl oferă. Avem nevoie de ei să ne susțină în continuare. Ei stau în spatele nostru, ne sprijină prin intermediul Centrului Misionar Diecezan și ne ajută să ducem mai departe vestirea evangheliei și proiectele caritabile. Îi asigur de rugăciunile noastre și îi rog să nu uite să spună o scurtă rugăciune și pentru noi. Dumnezeu să ne binecuvânteze!

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *