Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Mar 23, 2016 in Articole, Stiri | 0 comentarii

24 Martie – Ziua comemorării misionarilor martiri

24 Martie – Ziua comemorării misionarilor martiri

Pe data de 24 martie 1980, în timp ce celebra Sf. Euharistie, a fost ucis Monseniorul Oscar A. Romero episcopul din San Salvador, capitala micului stat El Salvador situat în zona Americii centrale.

San Salvador: Erzbischof Oscar Romero bei der PredigtCelebrarea anuală a unei zile de rugăciune și post în amintirea misionarilor martiri, mai exact ziua de 24 martie, a pornit de la acel eveniment, atât pentru a aminti de numărul mare de persoane care de-a lungul secolelor și-au dat viața, proclamând primatul lui Cristos și anunțând Evanghelia până la marginile pământului, cât și pentru a aminti valoarea supremă a vieții, care este darul ce mai de preț oferit fiecărui om. A aminti și a comemora jertfa martirilor înseamnă a dobândi o viziune și o capacitate interioară de a interpreta trecutul dincolo de simplele cunoștințe; a descoperi valoarea vieții simple închinate lui Dumnezeu.

Ziua comemorării Misionarilor Martiri, a coincide anul acesta cu celebrarea Liturghiei din ziua Crismei, în Joia Sfântă. Este o zi cu mai multe semnificații, de aceea comunitățile o pot celebra și trăi într-un mod mai deplin și bogat.

În lumina lecturii din profetul Isaia 61,1-2, lectură propusă pentru celebrarea Sf. Liturghii din ziua Crismei din Joia Sfântă, apare o invitație de a citi viața acestor martiri în acest orizont: aceștia s-au dăruit în întregime pe ei înșiși, „trăind bogăția misiunii lui Isus care răsună în cuvintele profetului: a duce un cuvânt și un gest de consolare săracilor, a vesti eliberarea celor care sunt prizonieri ai noilor sclavii din societatea modernă, a reda vederea celui care nu mai reușește să vadă pentru că este aplecat asupra sieși și a reda demnitate celor care au fost privați de ea” (Misericordiae Vultus). Isus este imaginea chipului Milostiv al Tatălui; iar în această imagine, chipurile Monseniorului Oscar Romero, printelui Andrea Santoro, părintelui Sandro Dordi…. și a multora, asemenea unor63484-3x2-article620 bucăți de mozaic, formează și ne dezvăluie icoana unui Tată bogat în milostivire. Acești martiri, prin viețile oferite, continuă să transmită milostivirea de-a lungul generațiilor.

Viața lor este o mărturie și un exemplu de urmat, de aceea trebuie să privim la ei cu admirație și recunoștință.

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *