Diverse, Internaționale, Locale, Stiri

Ora de rugăciune “Pentru lucrătorii pastorali uciși în 2015”

img-1

Cântec iniţial: Azi Isus Cristos te cheamă

Ghidul 1.

    Urmele lăsate de lucrătorii pastorali ucişi și toate atentatele împotriva creștinilor din ultima vreme, revelează în această fază a istoriei lumii o agravare fără precedent a persecuțiilor. Se pare că este în desfăşurare o persecuţie globalizată. Creştinii ucişi în acest an și pe care Agenţia Fides îi înregistrează în mod precis, aparţin, de fapt, tuturor continentelor. America deja de şapte ani consecutivi are primatul trist cu opt lucrători pastorali ucişi. Urmează Asia cu şapte, Africa cinci şi Europa cu doi preoţi. Prin aceste informații vrem să aducem la cunoștința tuturor că această persecuție există și că aceste drame ale umanității, deși uneori ascunse privirii și spațiului public, ar trebui să ne îngrijoreze și să ne țină trează conştiinţa, pentru a construi o societate mai bună. (cf. Agt. Fides)

    O mare constantă a ultimilor ani, a fost uciderea celor mai mulți lucrători din cauza degradării morale și lipsei de respect pentru viață, a sărăciei economice și a violenței devenită regulă de comportament, efectul degradării reflectându-se în tentativelor de răpire sau de furt pline de cruzime. Lucrătorii uciși, preoţi, călugăriţe şi laici, trăiau în normalitatea zilnică a mărturiei lor: administrând sacramentele, ajutându-i pe săraci, pe cei din urmă, îngrijindu-se de orfani şi de cei dependenţi de droguri, urmând proiecte de dezvoltare sau pur şi simplu ţinând deschisă uşa casei lor. Mai trist este că unii dintre ei au fost ucişi chiar de persoanele pe care le ajutau.

    Din diferite articole aflăm că în 2015 persecuţia împotriva creştinilor s-au înăsprit tot mai mult şi s-a multiplicat, răspândindu-se în ţări în care erau absente anterior. Numărul creştinilor ucişi pentru credinţa lor a crescut la 7.100, comparativ cu 4344 în 2014. Anul trecut, mai bine de 2400 de biserici au fost atacate, distruse sau grav avariate. Pentru al 14 an consecutiv, în fruntea listei este Coreea de Nord, unde un regim comunist nemilos interzice orice formă de devoţiune, chiar şi privată. Între 50.000 şi 70.000 de creştini care au fost găsiţi rugându-se sunt ţinuţi în lagăre de muncă forţată, în condiţii îngrozitoare. Din punct de vedere religios, principalul responsabil al celor mai multe persecuţii soldate cu ucidere creștinilor este Islamul. Şapte dintre primele nouă state de pe lista persecuţiei anticreştine sunt islamice. Papa Francisc ne încurjează și ne invită la fidelitate în credinţă şi rugăciune pentru cei persecutaţi. Căci astăzi sunt ei mâine putem fi noi. Să ascultăm cuvintele papei Francisc:

img-2Ghidul 2.

    Mărturia celor care şi-au dat viaţa pentru Cristos arată tuturor celor care au ascultat istoria lor, atunci şi astăzi, că plăcerile lumeşti şi puterea pământească nu dau bucurie şi pace durabile. Mai degrabă, fidelitatea faţă de Dumnezeu, onestitatea şi integritatea vieţii şi preocuparea genuină pentru binele altora ne aduc acea pace pe care lumea nu o poate oferi. Aceasta nu diminuează grija noastră faţă de această lume, ca şi cum am privi numai la viaţa viitoare. Dimpotrivă, oferă un scop vieţii în această lume şi ne ajută să ajungem la cei nevoiaşi, să cooperăm cu alţii pentru binele comun şi să construim o societate mai dreaptă, care să promoveze demnitatea umană, fără a exclude pe nimeni, care să apere viaţa, dar al lui Dumnezeu, şi să ocrotească minunăţiile naturii, creaţia, casa noastră comună.

(Papa Francisc, Predică 28.11.2015)

 

    Ieri ca şi astăzi apare întunericul refuzului vieţii, dar străluceşte şi mai puternic lumina iubirii, care învinge ura şi inaugurează o lume nouă. Martir înseamnă martor… adevărat martor este cel care se comportă asemenea lui Isus: se roagă, iubeşte, se dăruieşte, dar mai ales iartă, pentru că iertarea este exprimarea cea mai înaltă a harului. Pironit pe cruce, Isus a spus: Tată, iartă-i căci nu ştiu ce fac!

(Papa Francisc, Angelus 26.12.2015)

 

    Drumul crucii parcurs de Isus este şi drumul parcurs de multe persoane care cu însăși preţul vieţii merg şi-l vestesc pe Cristos. Meditând suferințele lui Cristos, medităm şi suferinţele lumii: suferinţele creștinilor persecutați pentru credință şi suferinţele săracilor pe care nimeni nu-i mai apară. În reflecţiile pe care le vom auzi încercăm să pătrundem în suferințele poporul din San Salvador al cărui păstor ep. Oscar Arnulfo Romero Galdámez , a fost ucis pe când celebra Sfânta Liturghie pentru că a luat apărarea săracilor, a stat în mijlocul poporului luptând pentru drepturile acestora, şi care, asemenea lui Cristos, i-a iertat pe cei care l-au ucis: „Eu îi iert şi îi binecuvântez pe cei care o vor face”.

Documentul PDF poate fi descarca de aici.

img-3

Lucrătorii pastorali uciși în 2015

1. Pr. Jean-Paul Kakule Kyalembera (diecezan) – Congo 25/2

2. Pr. Adolfo Enríquez (diecezan) – Spania 10/3

3. Pr. Fernando Meza Luna (diecezan) – Columbia 21/3

4. Sora Jose Mariya (Cong. Preasf. Inimi) – India 18/4

5. Safouh Al-Mosleh (lucrător Caritas) – Siria 7/4

6. Pr. Francisco Javier Gutiérrez Díaz (Lucrătorii Împ. lui Cristos) – Mexic 7/4

7. Anwar Samaan (animator salezian) – Siria 10/4

8. Misho Samaan (animator salezian) – Siria 10/4

9. Sr. Stefani Tiefenbacher (Misionarele Preasf. Sânge) – Africa de Sud 20/4 (din Austria)

10. Pr. Goodwill Onyeka (diecezan) – Nigeria 1/6

11. Pr. Antonio Alves de Almeida (diecezan) – Brazilia 10/6

12. Pr. Luis Alfonso León Pereira (diecezan) – Columbia 15/7

13. Pr. Carlos Martinez Perez (diecezan) – Spania 16/

14. Fr. Alex Pinto (franciscan OFM) – Venezuela 20/7

15. Sr. Irma Odete Francisca (Franciscane de Siessen) – Brazilia 24/7

16. Pr. Dennis Osuagwu (Claretiano) – Nigeria 15/8

17. Pr. Luis Jesus Cortez (diecezan) – Argentina 29/8

18. Sr. Amala Valummel (carmelitană CMC) – India 17/9

19. Cesare Tavella (cooperant) – Bangladesh 28/9 (din Italia)

20. Pr. Antonio Magalso (diecezan) – Filipine 29/9

21. Pr. Erasto Pliego de Jesus (diecezan) – Mexic 13/11

22. Rita Fossaceca (voluntară) – Kenya 28/11 (din Italia)