#SundayChallengeEvanghelia – Duminica a 19-a din Timpul de peste an
Proiectul #SundayChallengeEvanghelia continuă cu fragmentul evanghelic al celei de-a 19-a Duminici din Timpul de peste an.
Tinerii sunt invitați să privească la drumul creștinului prin lume, ca la o navigare prin ape tulburi, întuneric și valuri. Frica și slăbiciunea pun stăpânire pe sufletul omului ori de câte ori are impresia că Isus este departe, sau nu-l recunoști nici măcar când se apropie. Chiar și cel care ar puterea să calce peste ape la porunca lui Isus, nu trebuie să uite să ceară ajutorul când se scufundă.
Materialul poate fi descărcat de pe siturile www.ercis.ro și www.cmdiasi.ro, și conține:
- Evanghelia în format video;
- O foaie de însoțire, împărțită în șapte puncte.
Sperăm ca cele pregătite să fie de folos tinerilor și grupurilor parohiale.
Mulțumim tuturor pentru sprijinul oferit cu generozitate Centrului Misionar Diecezan Iași și proiectelor sale, dar mai ales celor care înțeleg că toți suntem misionari și trebuie să vestim Evanghelia în orice loc ne-am afla pe acest pământ.
Materialul în format PDF poate fi descărcat dând click aici
Duminică binecuvântată și plină de încredere!
Pr. Florin-Petru Sescu

Aprofundez
„Ai încredere în Dumnezeu. El nu pierde nicio bătălie.” – Sf. Josemaria Escriva
– Fragmentul din Sfântul Matei face parte din așa zisa „Formare a ucenicilor”, micul germen din care va răsări Biserica și al cărui cap este Petru. Acesta prezintă trei teme:

1. Descrierea furtunii dezlănțuite și a nopții adânci trimite cu gândul la forțele ostile lui Dumnezeu și Bisericii. Acest tablou anticipă și reflectă timpul pe care creștinii îl vor trăi în general, dar mai ales în încercare. Textul prezintă o îndepărtare și o întoarcere a lui Cristos. El va fi aproape, chiar dacă va fi greu de recunoscut (aluzie și la înviere).
2. Prin mersul pe apă și potolirea furtunii, Isus arătă că are putere asupra forțelor răului și îl eliberează pe cel căzut sub stăpânirea lor. Expresia „Eu sunt, nu vă temeți” nu numai că oferă liniște, dar reprezintă și o manifestare a divinității („ego eimi” – formulă de revelare). Textul se încheie cu gestul de adorație al celor prezenți.
3. Petru reprezintă pe fiecare creștin, în inima căruia sălășluiesc atât curajul/tăria, cât și teama/slăbiciunea. Petru, mergând pe ape, ne arată că omul poate ajunge la mântuire doar prin credința în Cristos și nu prin forțele proprii. Numai ascultându-i glasul și având privirea fixată spre el, creștinul nu va fi înghițit de rău.
Pentru reflecție personală:
– Și viața mea de credință se aseamănă cu o navigare prin ape tulburi, beznă și valuri. Învăț de la ucenici să-l recunosc pe Isus și de la Petru să strig către el. Mă întreb:
– Cât de mult îl recunosc pe Isus în prezența euharistică, sacramentală, comunitară, fraternă…? Am încredere să pășesc peste valuri? Strig spre el dacă mă scufund?

Gând misionar:
Mă rog pentru lume, Biserică, țară, familie și pentru mine însumi:
Doamne, tu cunoști temerile și neliniștea mea și a noastră. Când furtunile lumii se ridică și ne amenință siguranța, liniștea, viața, rămâi cu noi și arată-ți chipul divin. Învață-ne să avem încredere deplină în tine și să fim siguri că vei ajunge întotdeauna la noi în dificultățile vieții. Tu care viețuiești și domnești, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, în toți vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru…/ Bucură-te, Marie…/ Slavă Tatălui…