Articole, Coasta de Fildeş, Diverse, Internaționale, Slideshow, Stiri

Coasta de Fildeș: Spitalul – „Sora Pia Beraldin”

În anul 2018, vizitând Misiunea Românească a Diecezei de Iaşi din Coasta de Fildeş cu ocazia sfinţirii noului sediu al misiunii, Centrul Misionar Diecezan – Iaşi a constatat că oamenii din zona Djebonoua au nevoie de un spital pentru cele 56 de localităţi din zonă. Proiectul, început în anul 2016, stagna de mai bine de un an din cauza lipsei de fonduri. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă acest spital, l-am rugat pe Cleostrate Alain, asistent şef şi administrator al dispensarului, să ne răspundă la câteva întrebări.

– Vă rog să ne povestiţi de unde a pornit ideea unui spital la Djebonoua şi numele lui?

Totul a început la 17 noiembrie 2002, ora 9.00, atunci când în casa doamnei Brigite, la Djebonoua, au început consultaţiile medicale a 22 de bolnavi. În timpul războiului civil, personalul sanitar, infirmieri şi medici, au abandonat zona pentru a se refugia în sudul ţării. Singură, sora Pia Beraldin a înfruntat războiul şi a continuat să îngrijească bolnavii în fiecare zi de miercuri. Ea a introdus vaccinarea copiilor şi a femeilor însărcinate. Aşa a început activitatea medicală în Djebonoua şi ideea de a construi un centru medical care să-i poarte numele.

– Care este situaţia actuală a activităţii medicale?

După moartea sorei Pia Berladin, voluntarii Cleostrate Alain, Yoboue Konan, Yoboue Justine şi Yoboue Brigitte au continuat consultaţiile, îngrijirile medicale, consultaţiile prenatale şi postnatale şi vaccinările. Din octombrie 2003, activitatea medicală se desfăşoară într-o casă luată în chirie. Spaţiul, din păcate, prea mic şi lipsa aparaturii ne-au determinat să ne gândim la un spital.

– Câte persoane apelează la serviciile medicale?

Consultăm şi tratăm aproximativ 9.500-10.000 de bolnavi anual şi asistăm medical aproximativ 500 de naşteri. Transportul femeilor însărcinate şi al bolnavilor până la Bouake este dificil şi obositor, de aceea am cerut şi primit avizul statului pentru întreaga activitate medicală.

– Care sunt serviciile medicale actuale?

Încă din anul 2012 oferim următoarele servicii: consultaţii generale, consultaţii prenatale, vaccinări, teste de SIDA şi îngrijirea persoanelor cu SIDA, maternitate, mici operaţii şi pansări, teste de malarie şi de glicemie, ecografii lunare. Toate rapoartele lunare sunt depuse la Direcţia de Sănătate de la Bouake. Pe lângă acestea, ne-am propus să oferim şi servicii de oftalmologie, stomatologie, un laborator, un serviciu zilnic de ecografie şi un bloc operator în noul spital.

– Cum a început construirea spitalului?

Împreună cu Dieceza de Bouake am optat pentru construirea acestui spital pe terenul misiunii, în apropiere de prima bisericuţă a comunităţii. Documentele şi proiectul au fost semnate de reprezentantul misiunii catolice române din acel moment, pr. Gabriel Cimpoeşu, şi sunt continuate de actualii preoţi misionari, pr. Alexandru Percu şi pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeşu.

– În ce stadiu se află spitalul?

Lucrările începute în anul 2016 au stagnat până în 2018, când Dieceza de Iaşi a preluat proiectul. Cu sprijinul Centrului Misionar Diecezan – Iaşi, am reuşit să punem acoperişul, să tencuim, să montăm uşile şi ferestrele, să finalizăm partea electrică, să instalăm structura sanitară, să punem gresia şi faianţa, şi am început să zugrăvim. Toate acestea au fost finanţate de dv. Urmează la începutul acestui an, după primirea ultimei tranşe de bani, să aducem mobilierul şi aparatura medicală de specialitate. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, la finalul lunii martie să terminăm lucrările.

– Un gând final?

Vă rog să le spuneţi oamenilor din România că le mulţumim mult pentru tot ceea ce fac pentru noi!

Pr. Florin-Petru Sescu