Bucuria și entuziasmul… nu s-au pierdut
Deja au trecut mai bine de două luni de când ne-am început activitatea misionară în Coasta de Fildeș. Suntem deja în temă în ceea ce privesc principalele obiceiuri și tradiții locale, ne confruntăm zilnic cu evenimente noi, cu oameni noi, cu situații noi, care ne ajută să descoperim mai profund realitatea umană și spirituală a credincioșilor din parohia noastră.
Sărbătorile care tocmai s-au încheiat au fost pentru noi un prilej de a trăi într-un mod nou misterul sfânt al Nașterii Mântuitorului. În acest sens, perioada de dinainte a fost una de intensă pregătire, atât materială cât și spirituală: astfel, pentru ca acest eveniment să fie cât mai viu în inimile credincioșilor, am împodobit brazi, am făcut un presepiu, am pregătit, grație binefăcătorilor (în special „CMD”), câteva cadouri pentru copii. O parte din aceste cadouri au fost distribuite chiar în noaptea de Crăciun în cadrul Sfintei Liturghii, unde copiii au avut bucuria de a-l întâlni pe Moș Crăciun în persoană, iar celelalte cadouri fiind împărțite în cadrul unui „carnaval” al copiilor, denumit „Kermesse”, organizat de parohia noastră la data de 27 decembrie. În cadrul acestui „carnaval”, copiii au avut ocazia de a arăta tuturor participanților ceea ce au pregătit: dansuri, cântece, jocuri etc., acestea fiind pregătite din timp la întâlnirile lor periodice de la Acțiunea Catolică.
Ziua de Crăciun a avut nota ei specifică de solemnitate, fiind totodată intensificată de prezența arhiepiscopului de Bouaké, Paul Simeon. Această vizită a avut ca principal scop deschiderea într-un mod solemn a porții bisericii din parohie, care a fost aleasă ca loc de pelerinaj în acest an sfânt dedicat milostivirii divine.
Trecerea dintre ani am petrecut-o împreună cu credincioșii, adunați în Biserică pentru celebrarea Sfintei Liturghii: prezența destul de numeroasă la această celebrare, ne-a dus cu gândul la faptul că, pentru credincioși, este mai important de a începe un nou an împreună și în numele lui Dumnezeu, decât orice formă de distracție ce se organizează cu acest prilej.
Zilele de întâi și doi ianuarie au fost umplute de copiii care au colindat pe la fiecare poartă, anunțând cu bucurie noul an care a sosit, urându-le totodată celor care i-au primit un an bun și binecuvântat, bineînțeles, așteptând și o „mică recompensă” în schimb.
Un alt obicei legat tot de perioada Crăciunului este cel din ziua de 3 ianuarie, când am celebrat solemnitatea Epifaniei Domnului: în aceea zi, am mers împreună cu copiii și responsabilii de la Acțiunea Catolică în parohia noastră pentru a vesti Nașterea lui Cristos. În fruntea grupului de colindători mergea steaua purtată de către un copil, simbol al luminării căii spre Betleem; apoi, mergeau trei copii, îmbrăcat în magi, care, la fiecare oprire dădeau vestea că mântuirea adusă de Cristos are ca și destinatar întreaga omenire; în spate veneau ceilalți copii care îi însoțeau pe „magi” cu cântece.
Bucuria și entuziasmul nostru de la început nu s-au pierdut: fiecare moment, fiecare activitate ne dă un impuls puternic de a continua misiunea care ne-a fost încredințată. Cu această ocazie, dorim să le mulțumim și tuturor celor care s-au implicat într-o formă sau alta, pentru ca bucuria Crăciunului să fie simțită și de copiii de aici.
Iacob Mădălin-Răzvan
Turbuc Laurențiu