Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Oct 13, 2020 in Articole, Documente, Internaționale, Octombrie Misionar, Slideshow, Stiri | 0 comentarii

Ziua Mondială a Misiunilor – 18 Octombrie 2020

Ziua Mondială a Misiunilor – 18 Octombrie 2020

Scrisoare Deschisă cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor

”Iată-mă, trimite-mă pe mine”

Dragi preoți,

Dragi persoane consacrate,

Iubiți frați și surori în Cristos,

Suntem în luna Octombrie, o lună atât de dragă nouă creștinilor, pentru că în această perioadă ne apropiem cu mult drag de Mama noastră cerească prin recitarea sfântului Rozariu, timp în care  medităm și misterele mântuirii noastre. Meditarea mai deasă a momentelor mântuirii trebuie să fie un imbold pentru fiecare de a-l face cunoscut pe cel care a înfăptuit aceste lucruri minunate, pe Dumnezeu Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.

În luna Octombrie, lună în care se celebrează și Ziua Mondială a Misiunilor, suntem invitați să reaprindem în noi dorința de a-l face cunoscut pe Dumnezeu și faptele sale minunate, atât popoarelor îndepărtate, cât mai ales celor apropiați nouă, prin cuvinte și fapte concrete. Cel ce-l vestește pe Dumnezeu trăiește deja dimensiunea misionară a Botezului, atunci când Dumnezeu ne-a recunoscut drept fii și fiice predilecte a regelui ceresc, ne-a făcut părtași la darul preoției baptismale, dar în același timp ne-a instituit drept profeți pentru a duce vestea mântuirii până la marginile pământului. Așadar, Dumnezeu, care ne-a dăruit în mod gratuit atât viața trupească, cât și cea sufletească, ne invită să ieșim din noi înșine și să ne dăruim, să fim mai atenți la nevoile celorlalți mai ales în aceste zilele atât de tulburi, de pandemie, care ne-au surprins ca „o furtună neașteptată și furioasă”, așa cum spunea și Papa Francisc în textul mesajului de anul acesta pentru Ziua Mondială a Misiunilor. Suntem chemați să fim solidari, „să vâslim împreună”, „să ne încurajăm reciproc”, chiar dacă uneori ne simțim neputincioși, alteori înspăimântați, alteori dezorientați și înfricoșați. Deși ne simțim fragili în fața acestor amenințări, nu trebuie să lăsăm să se stingă în noi puternica dorință de viață și de eliberare de rău. Trebuie să avem curajul să dăm mărturie despre Dumnezeul vieții și al speranței, începând de la cei apropiați și ajungând până la marginile pământului.

Dragi confrați preoți, dragi persoane consacrate, iubiți frați și surori în Domnul, fiind aproape Ziua Mondială a Misiunilor, care va fi celebrată în ziua de 18 Octombrie, vreau să vă mulțumesc din toată inima pentru generozitatea de care ați dat dovadă în toți acești ani, susținând activitatea misiunilor și misionarilor noștri din Kenya, Coasta de Fildeș, Ecuador și Panama. Din mărturia Centrului Misionar Diecezan, „Cutia Speranței” a fost și va rămâne cel mai mare ajutor oferit misiunilor și misionarilor noștri. În Ziua Mondială a Misiunilor, însă, suntem invitați să ne îndreptăm privirea spre operele de caritate ale Sfântului Părinte care, prin Operele Pontificale Misionare, încearcă să susțină activitatea misionară la nivel mondial. Așadar, colecta din această zi specială va fi direcționată în întregime către Operele Pontificale Misionare.

Aș dori să închei cu tema Zilei Mondiale a Misiunilor și a noului an misionar și să spun: Dumnezeu întreabă și astăzi așa cum l-a întrebat pe profetul Isaia „Pe cine voi trimite?”, faceți-mi bucuria ca toți să răspundem repede și fără ezitare, dând dovadă de o inimă mare și curajoasă: „Iată-mă, trimite-mă pe mine”.

Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu și Mama noastră cerească, Regina Sfântului Rozariu, căreia îi încredințăm toate intențiile noastre bune.

+ PS. Iosif Păuleț

Episcop al Diecezei de Iași


„IATĂ-MĂ, TRIMITE-MĂ PE MINE”

Ziua Mondială a Misiunilor – 2020

Dragi confrați întru preoție,

Dragi persoane consacrate,

Iubiți credincioși și binefăcători ai Centrului Misionar Diecezan,

Încep, ca de fiecare dată, prin a vă mulțumi pentru bunăvoința de a citi aceste câteva rânduri pe care le scriu în pragul Zilei Mondiale a Misiunilor.

Acum, la finalul anului misionar 2019-2020, în numele Centrului Misionar Diecezan, al misionarilor și al oamenilor din misiuni, doresc să vă mulțumesc pentru rugăciuni, pentru promovarea și susținerea misiunilor, mai ales a celor din Kenya și Coasta de Fildeș.

Vă mărturisesc sincer și deschis, fără a exagera, că am fost din nou impresionat de bunătatea și generozitatea dumneavoastră, a preoților, a credincioșilor, a tuturor binefăcătorilor, care cu bunăvoință ați susținut și anul acesta misiunile. Strângerea și direcționarea sumelor adunate în cadrul proiectelor „Cutia Speranței”, „Colindul pentru Africa”, „Adopțiile la distanță”, precum și donațiile de tot felul trimise către Centrul Misionar Diecezan, au fost gura de oxigen pe care atât misionarii, cât și oamenii din misiuni au primit-o din partea dumneavoastră.

Deși a fost un an greu și cu foarte multe dificultăți, dumneavoastră ați demonstrat încă o dată că generozitatea omului nu ține de posibilități, ci de inimă. Anul acesta m-am gândit de multe ori la întâmplarea din Kenya în care un misionar, mergând cu camioneta plină de oameni prin deșert, a fost oprit de un călător care traversa pe jos deșertul. Atunci când omul i-a cerut să-l ia cu mașina, misionarul i-a spus că mașina este deja plină și nu mai are nici un loc, dar el l-a fixat cu privirea și i-a spus: „Dacă este loc pentru mine în inima ta, atunci vei găsi loc pentru mine și în mașina ta!” Misionarul a fost impresionat de cuvintele acestui om, s-a dus în spatele camionetei și, rugându-i pe ceilalți călători să se strângă, a mai găsit un loc.

„Dacă este loc pentru mine în inima ta, atunci vei găsi loc pentru mine și în mașina ta!” sunt cuvintele unui nomad, dar cuvinte care se potrivesc atât de bine și astăzi, în zilele complicate pe care le trăim. Omenii buni, oamenii generoși au mereu această capacitate de a găsi loc în inima lor și pentru aproapele. Pentru toată bunătatea și generozitatea de care ați dat dovadă, astăzi, în pragul Zilei Mondiale a Misiunilor, vreau să vă mulțumesc.

Despre Mesajul Sfântului Părinte pentru această zi

Mesajul de anul acesta pentru Ziua Mondială a Misiunilor, ținând cont de contextul actual, ne invită pe fiecare să ne întrebăm: Care este misiunea la care sunt chemat astăzi?

Papa Francisc amintește că Dumnezeu continuă să-i întrebe și astăzi pe oameni, așa cum l-a întrebat pe profetul Isaia, „Pe cine voi trimite?”; Pe cine voi trimite în situația în care se află întreaga lume și fiecare dintre noi, „cuprinși (parcă) de o furtună neașteptată și furioasă”? Răspunsul nostru este important deoarece ne dăm seama „că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să vâslim împreună, având nevoie să ne încurajăm reciproc”. Răspunsul face referință la bunătatea și disponibilitatea fiecăruia de a da o mână de ajutor aproapelui, atât în a-l cunoaște pe Dumnezeu, cât și în a trece cu bine peste momentele actuale de încercare. Răspunsul nostru, spunea Sfântul Părinte, trebuie să fie cel al profetului Isaia: „Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is 6,8).

Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor ne amintește că trebuie să trăim dinamica „Bisericii în ieșire”, care nu este un efort al voinței, ci o mișcare firească a inimii atunci când Cristos ne atinge și Duhul Sfânt ne animă. Dacă am primit darul vieții, atunci suntem datori să ne dăruim și noi. Chemați de Dumnezeu, trebuie să răspundem liber și conștient „Iată-mă, trimite-mă pe mine!”

Despre colecta din Ziua Mondială a Misiunilor

Colecta din Ziua Mondială a Misiunilor, așa cum se obișnuiește în întreaga Biserică, nu a fost și nici nu este destinată Centrului Misionar Diecezan de Iași. Fondurile adunate sunt destinate Operelor Pontificale Misionare din România. Părintele Eugen Blaj, directorul național al acestor opere, după ce va fi adunat toate colectele din diecezele și eparhiile din România, direcționează acești bani către „Fondul Solidarității” de la Vatican. Colecta din Ziua Mondială a Misiunilor are scopul de a susține activitățile misionare promovate de Sfântul Părinte. Așadar, pentru că această colectă nu este destinată Centrului Misionar Diecezan de Iași, rugăm parohiile să trimită colecta către Episcopia Romano-Catolică de Iași sau în contul acesteia cu mențiunea Colecta din Ziua Mondială a Misiunilor.

Materialele propuse pentru această zi

Ziua Mondială a Misiunilor ne invită, înainte de toate, la rugăciune pentru misiuni și misionari, la implicare și susținere, punând în practică latura misionară a vieții noastre. De aceea pe situl oficial al Episcopiei Romano-Catolice de Iași – www.ercis.ro, pe situl Centrului Misionar Diecezan de Iași – www.cmdiasi.ro, dar și în plicurile trimise către parohii veți putea găsi:

– Afișul pentru Ziua Mondială a Misiunilor (jpg – click aici);

– Mesajul Episcopului Iosif Păuleț (pdf – click aici);

– Rugăciune pentru Ziua Mondială a Misiunilor (pdf – click aici);

– Un model de Rugăciune a credincioșilor (pdf – click aici);

– Un scurt Rozariu misionar (pdf – click aici);

– O formă de veghe / adorație misionară (pdf – click aici).

Materialele vin sub formă de sugestie și ajutor. Suntem conștienți că orice rugăciune, oricât de scurtă și orice formă ar îmbrăca ea, este mai mult decât binevenită pentru susținerea misiunilor și a misionarilor.

Pentru tot sprijinul spiritual oferit până acum, vă mulțumim!

Noul an misionar 2020-2021

Ținând cont de îndemnurile papei din mesajul de anul acesta pentru Ziua Mondială a Misiunilor, Centrul Misionar Diecezan de Iași a ales pentru noul an misionar tema – Chemați să vâslim împreună și moto – „Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is 6,8). Dumnezeu ne cheamă să ieșim în întâmpinarea fraților noștri, pentru că „nimeni nu se poate salva singur”, pentru că numai împreună putem să trecem, plini de curaj, prin această criză actuală. Ca imagine a fraternității și figură reprezentativă a acestui an l-am ales pe Sfântul Francisc de Assisi.

Gând final

În pragul Zilei Mondiale a Misiunilor, vă mulțumim din toată inima pentru ceea ce ați făcut și continuați să faceți pentru noi. Dumnezeu, care le vede pe toate, să răsplătească și să binecuvânteze înmiit bunăvoința și generozitatea dumneavoastră!

Vă mulțumim din toată inima!

Uniți în rugăciune,

Pr. Florin-Petru Sescu


Materialele propuse pentru această zi:

Rugăciune pentru Ziua Mondială a Misiunilor

Rozariul Misionar

Rugăciunea credincioșilor

Veghe de rugăciune / Adorație misionară

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *