Trei luni în Kenya. Gânduri ale seminariştilor misionari
Un vechi proverb african spune: “Cămila vede altfel o floare decât îndrăgostitul”. Acest proverb profund exprimă şi constatarea noastră după trei luni petrecute în Misiunea din Maikona, Kenya. Oricât de multe imagini ne-am format înainte de a veni aici şi oricât de multe povestiri am auzit despre această ţară, după trei luni petrecute am ajuns la concluzia că nici o povestire şi nici o imagine nu poate descrie cu totul o realitate.
Aşadar, a trecut deja jumătate din perioada pe care trebuie să o petrecem aici. Cu toate că a trecut atâta timp, parcă încă “nu realizăm” unde suntem. Realitatea este total diferită faţă de cea din ţara noastră, avem de a face cu trăiri şi experienţe nemaiîntâlnite. În faţa acestor realităţi, noi nu putem decât să ne lăsăm pe noi deoparte, să uităm multe din principiile pe care le aveam când am ajuns aici, totul pentru a ne pune cu forţele şi cu ceea ce putem în slujba acestor persoane.
În ceea ce priveşte stilul lor de viaţă, am dori să vă proiectaţi aceste imagini: casa lor este o colibă acoperită cu materiale; patul lor este o piele de animal; dacă vor să se aşeze o fac pe o piatră, mâncarea lor constă de cele mai multe ori în fasole, grăunţe şi orez; apa, cei mai mulţi, şi-o aduc de la câţiva kilometri, iar acestea sunt puţine din imaginile pe care le vedem zilnic aici. Aşa cum am spus la început, doar văzând poţi înţelege cu adevărat realitatea.
Cu toate acestea, seninătatea, buna dispoziţie, cântecele şi dansurile nu lipsesc. Toate lipsurile lor materiale sunt compensate de aceste momente în care fiecare se bucură de existenţa lui. Toate aceste lucruri credem că pot fi pentru noi un exemplu care ar trebui să ne dea de gândit, căci nu de puţine ori punem accentul pe a avea cât mai multe pentru noi şi uităm să dăruim bucuria, uităm să fim veseli, stăm mereu preocupaţi.. Ah… şi ar mai fi ceva… noi suntem creştini, un motiv în plus de bucurie.
În ceea ce priveşte activitatea noastră aici, putem afirma că este foarte diversificată. Ea se poate împărţi pe două planuri: pastoral şi administrativ. În cadrul activităţilor pastorale se înscriu participarea la sfânta Liturghie, atât din parohie, cât şi din filiale; participarea la jumuie (rugăciunea de seară); celebrarea liturgiei Cuvântului atunci când nu este nici un preot disponibil, întâlniri cu ministranţii etc.
De cealaltă parte sunt activităţile “imprevizibile” de întreţinere: construcţii, reparaţii, renovări, aprovizionare şi multe altele.
Putem spune într-un final, parafrazând proverbul de mai sus, că vedem această floare, Africa, cu ochii îndrăgostitului, căci cel mai frumos moment ale unei călătorii este momentul în care realizezi că ai devenit mai înţelept, mai deschis, mai bogat…Noi încercăm să dăruim tot ceea ce putem acestor fraţi ai noştri, dar observăm că, de fapt, noi suntem cei care ne îmbogăţim spiritual.
Putem spera, că în timpul care îl mai avem de petrecut aici, să avem tăria de a ne continua munca noastră care pe cât este de diferită pe atât este de frumoasă şi plină de satisfacţii.
Cu această ocazie vrem să spunem “Asante sana” (Vă mulţumim) tuturor celor care ne ajută atât spiritual, cât şi material şi vă asigurăm de rugăciunile noastre. Domnul să vă binecuvânteze pe toţi!
Din Africa, vă trimitem tuturor şi fiecăruia în parte un salut cordial!
Eugen Andrei şi Valeriu Balan
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: Trei luni în Kenya. Gânduri ale seminariştilor misionari