Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe May 9, 2020 in Articole, Evanghelia Duminicală, Locale, Proiecte, Slideshow, Stiri | 0 comentarii

#SundayChallengeEvanghelia – Duminica a 5-a a Paștelui

#SundayChallengeEvanghelia – Duminica a 5-a a Paștelui

Papa Francisc, în discursul său adresat tinerilor la întâlnirea de la Iași de anul trecut spunea: „Tinerilor, voi sunteți pelerini ai secolului al XXI-lea, capabili de o nouă imaginație a legăturilor care ne unesc”.

Conștienți de faptul că în aceste zile trebuie să stăm acasă sau, dacă ieșim, trebuie să respectăm distanța socială, avem nevoie de creativitatea tinerilor, de imaginația lor, pentru a găsi noi legături ce ne apropie, ne provoacă și ne pun în mișcare. Este timpul provocărilor de tot felul, mai ales pe rețelele de socializare, așa că ne-am gândit și noi la o provocare ce ar putea să ne apropie pe toți de Evanghelie, dar mai ales pe tineri: „#SundayChallengeEvanghelia”. Ne dorim această apropiere, gândindu-ne la ceea ce spunea papa Francisc într-un discurs adresat tinerilor: „Evanghelia are două destinații care sunt legate: prima, a trezi credința, și aceasta este evanghelizarea; a doua, a transforma lumea după planul lui Dumnezeu, și aceasta este însuflețirea creștină a societății.”

Centrul Misionar Diecezan Iași vă invită, așadar, să luați parte la proiectul „#SundayChallengeEvanghelia”, parcurgând materialul propus pentru fiecare duminică. Acesta va fi publicat săptămânal pe situl oficial al Episcopiei de Iași, www.ercis.ro, și pe situl Centrului Misionar, www.cmdiasi.ro. Materialul va conține:

A.  Evanghelia duminicii în format video, ce ne invită să:

 1. Vizualizăm textul evangheliei din duminica respectivă ;
 2. Medităm câteva clipe la fragmentul evanghelic;
 3. Vorbim cu Dumnezeu pentru câteva secunde în rugăciune;
 4. Ne gândim la o propunere în contextul evangheliei.

B. O foaie duminicală de însoțire, împărțită în 7 puncte:

 1. Rugăciunea de început – Mă rog;
 2. Fragmentul evanghelic – Evanghelia;
 3. Alegerea unui cuvântul sau a unei expresii – Ce m-a atins?;
 4. Explicații despre text – Aprofundez;
 5. Cuvinte pentru tineri – Scrisoare;
 6. Intenție misionară – Gând misionar;
 7. Spațiu pentru imaginație și implicare – Devin creativ.

Materialul va putea fi vizualizat și descărcat accesând link-urile afișate la finalul articolului. Pe această cale Centrul Misionar Diecezan mulțumește echipei de lucru formată din: pr. Florin-Petru Sescu – Centrul Misionar Diecezan, pr. Petrică Țurcanu – Cong. Iosefinii lui Murialdo, Ana Petrina – Centrul Misionar Diecezan; la acest număr și-a adus aportul, prin scrisoarea adresată tinerilor, și pr. Dominic-Sorin Ciobanu, de la parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău. Așteptăm și pe alții să facă parte din echipă.

Astăzi postăm fragmentul evanghelic din cea de-a 5-a Duminică din Timpul Pascal și sperăm ca materialul oferit să fie de folos tinerilor și grupurilor parohiale formate pe rețelele de socializare. Ne dorim ca acest proiect să ajungă la cât mai mulți tineri, de aceea vă rugăm să ne ajutați în mediatizarea lui prin distribuiri, postări și multe alte inițiative pe care tinerii din ziua de astăzi le cunosc mult mai bine.

Mulțumim tuturor pentru sprijinul oferit cu generozitate Centrului Misionar Diecezan Iași și proiectelor sale, dar mai ales celor care înțeleg că toți suntem misionari și trebuie să vestim Evanghelia în orice loc ne-am afla pe acest pământ.

Duminică binecuvântată și plină de lumină!

Pr Florin-Petru Sescu

___________________________________________________________________________

Aprofundez

– Dacă duminicile anterioare am admirat chipul lui Isus înviat, astăzi privim chipul lui Isus dinaintea morții și învierii, Calea către Tatăl, care ne arată că viața de credință se dezvoltă și se maturizează prin depășirea dificultăților.

– Afirmația lui Filip reflectă dificultatea discipolilor de a trece dincolo de logica umană: cred doar dacă văd o minune – „Arată-ni-l pe Tatăl”. Isus demonstrează că Dumnezeu nu se face cunoscut prin miraculos, ci prin iubire. Dacă vrem să-l vedem și să credem în Tatăl, trebuie să privim și să credem în Fiul, căruia nu-i este frică de faliment și moarte pentru mântuirea omului.

– Figura lui Isus atrage și astăzi tinerii pentru că în multe aspecte este un revoluționar. Plinătatea umană, iubirea sinceră pentru marginalizați, coerența dintre teorie și practică, reacția împotriva opresiunii sunt idealurile pentru care luptă mulți tineri, însă nu trebuie redus doar la atât, pentru că el spune: Eu sunt Calea – nu există alte căi de a ajunge la Dumnezeu; Eu sunt Adevărul – doar cine mă cunoaște pe mine cunoaște Adevărul; Eu sunt Viața – m-am jertfit pentru ca omul să aibă Viața, darul lui Dumnezeu.

Pentru reflexie personală:

1. A crede înseamnă a adopta stilul lui Isus care depășește teoria și regulile ușoare, punând în practică iubirea și înfruntând toate obstacolele;

2. În fața lui Isus Cristos oamenii nu rămân indiferenți. Ca tineri trebuie să știm să luăm atitudine; oare nu este tinerețea timpul ideal pentru alegeri importante? Ce înseamnă alegerea?

____________________________________________________________________________

Intenția Misionară

Mă gândesc la tinerii care caută viața în realități efemere, adevărul în opinia celorlalți și calea în orientarea lumii:

Doamne, ajută-i să descopere că Tu ești Calea, Adevărul și Viață deplină.  Ai grijă de tinerii care prin fapte și cuvinte simple vestesc Evanghelia sau sunt implicați în susținerea misiunilor; iar misionarilor dă-le curaj, în ciuda greutăților și a pericolelor, să vestească iubirea și mântuirea Ta.

Tatăl nostru…/ Bucură-te, Marie…/ Slavă Tatălui…

Linkuri:

Pentru Foaia duminicală a tinerilor, dați clik aici

Evanghelia în format video:

 

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *