#SundayChallengeEvanghelia – Duminica a 30-a din Timpul de peste an
Proiectul #SundayChallengeEvanghelia continuă cu fragmentul evanghelic al celei de-a 30-a Duminici din Timpul de peste an.
Isus îi invită pe tineri să descopere care este cea mai importantă poruncă din toate timpurile, care este legea care ar putea rezuma toate legile din lume și ar reglementa toate relațiile umane. Pentru că oamenilor le place să complice lucrurile, Isus vine cu o soluție simplă: „Iubește… iubește pe Dumnezeu și pe aproapele!”
Materialul poate fi descărcat de pe siturile www.ercis.ro și www.cmdiasi.ro, și conține:
- Evanghelia în format video;
- O foaie de însoțire, împărțită în șapte puncte.
Sperăm ca materialul pregătit să fie de folos tinerilor și grupurilor parohiale.
Mulțumim tuturor pentru sprijinul oferit cu generozitate Centrului Misionar Diecezan Iași și proiectelor sale, dar mai ales celor care înțeleg că toți suntem misionari și trebuie să vestim Evanghelia în orice loc ne-am afla pe acest pământ.
Materialul în format PDF poate fi descărcat dând click aici
Duminică binecuvântată și plină de bunătate!
Pr. Florin-Petru Sescu

Aprofundez
„Pentru cel care îl vede pe Dumnezeu departe, aproapele nu va fi niciodată foarte aproape; pentru cel care nu-şi vede aproapele foarte aproape, Dumnezeu va rămâne mereu departe.” – Fer. Vladimir Ghica

– Textul ne prezintă încercarea fariseilor de a-l prinde pe Isus în capcană, după ce încercarea saduceilor a eșuat. Punerea împreună a celor două grupuri rivale arată cât de multă influență avea Isus prin predica sa, și cât de mult îi incomoda. Fariseii se adună în sinagogă nu pentru a-l asculta pe Isus, ci pentru a-i face rău. Întrebarea referitoare la porunca cea mai mare era un subiect dezbătută intens, pentru că în acel moment existau 613 de precepte care trebuiau să fie respectate (365, cât zilele anului, = negative; 248, câte oase are omul, = pozitive).
– Cele 613 precepte, minuțioase și aproape impracticabile, sunt sintetizate de Isus în „legea iubirii”. Dacă în prima parte surprinde crezul fundamental al poporului cu care fariseii erau de acord, partea a doua pune în relație directă iubirea de Dumnezeu cu iubirea de aproapele. Cele două porunci se completează și se oglindesc pentru că nu există iubire față de Dumnezeu fără iubire față de aproapele.
– Inima = centrul profund al persoanei, unde se nasc afecțiunile și se maturizează deciziile; Sufletul = existența, suflul de viață; Cugetul = activitatea intelectuală; fac referință la toată ființa omului, care trebuie să fie îndreptată spre Dumnezeu. Iubirea față de Dumnezeu dă stabilitate vieții și eliberează omul de rău, de apăsare. Nefericirea omului apare în măsura în care se îndepărtează de Dumnezeu și caută alți idoli.
Pentru reflecție personală:
– Dacă iubirea adevărată depășește sentimentalismul; dacă iubirea se exprimă cel mai bine prin gesturile de bunătate; în raport cu Dumnezeu și cu aproapele, mă întreb:
– Am pus la încercare sau am înșelat pe cineva până acum? Pe cine iubesc? Prin ce se concretizează iubirea mea față de Dumnezeu? Dar față de aproapele?

Gând misionar:
Mă rog pentru ca în lumea întreagă să existe cooperare, pace și armonie:
Tată, care faci orice lucru din iubire și ești apărarea sigură a celor umili și săraci, dă-ne o inimă liberă pentru a te sluji pe tine și a-i iubi pe frații noștri. Ajută-ne să transformăm iubirea și credința noastră în gesturi concrete, care să vină în ajutorul aproapelui. Ajută-ne să ne deschidem inima și mintea pentru a experimenta gingășia iubirii tale și a o revărsa apoi peste frații și surorile noastre, mai ales peste cei mai săraci. Amin.
Tatăl nostru…/ Bucură-te, Marie…/ Slavă Tatălui…