Semne de speranţă în Coasta de Fildeş
Coasta de Fildeş, din decembrie 2002, trăieşte o perioadă dificilă de război. Deşi au fost semnate mai multe acorduri, niciodată nu au fost aplicate. În luna februarie 2007, preşedintele ţării, Laurent Gbagbo, a început un dialog direct cu rebelii, iar pe data de 4 martie, la Ouagadougou, s-a semnat un acord între guvern şi liderii opoziţiei ivoriene. Se pare că au căzut de acord pentru a scoate ţara din criză şi a organiza alegeri libere anul acesta.
După un raport al Agenţiei Fides, preşedintele Laurent Ghabo a anunţat că de luni, 16 aprilie, va fi abolită zona de încredere, fâşia de teritoriu controlată de forţele ONU şi de trupele franceze care separă zona guvernamentală de cea a rebelilor. Această zonă de încredere a fost creată de Naţiunile unite în 2002, după o lovitură de stat eşuată care a dus ţara în cea mai dramatică criză din istoria sa. Liderii rebeli, după tentativa de stat, au pus stăpânire pe nord-vestul ţării, dând început unei serii de negocieri care s-au prelungit până în martie, anul curent. De-a lungul a 12 000 km, după cum precizează tot Agenzia Fides, trupele rebelilor împart Coasta de Fildeş în est şi vest, fiind supravegheate de aproximativ 3500 de soldaţi din armata franceză şi aproximativ 8000 de căşti albastre ale forţelor ONU. Noul acord preconizează plecarea progresivă a forţelor franceze (Licorne) şi a căştilor albastre; reunirea celor două armate; dezarmarea rebelilor; reîntoarcerea administraţiei în nord; eliberarea de documente pentru circa 3 milioane de oameni care sunt fără acte de identitate; întocmirea listelor de alegător; organizarea alegerilor mult aşteptate.
Va fi aplicat acordul de pace semnat la Ouagadougou (capitala Burkinei Faso) pe 4 martie a.c. ? Sunt motive să ne bucurăm în sfârşit de reunificarea ţării de alegeri libere, de pace ? Toată lumea este obosită de această situaţie şi se află la capătul puterilor. Să sperăm totuşi că acest timp de criză a folosit pentru a clarifica ideile liderilor politici, pentru a se cunoaşte mai mult şi mai ales pentru a înţelege că războiul nu este alegerea cea mai bună pentru a rezolva discordanţele. Vă invit şi pe dumneavoastră să vă rugaţi pentru buna reuşită a acestui dialog direct.
Peste doar câteva zile vom sărbători victoria vieţii în faţa morţii, victoria binelui în faţa răului, învierea lui Cristos din morţi. Fie ca acest eveniment care a schimbat cursul istoriei să schimbe şi situaţia din Coasta de Fildeş.
Pr. Gabriel Cimpoeşu