Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Nov 10, 2005 in Misionari | 0 comentarii

Pr. Bartolomeu Blaj

blajbartolomeu1          În august 2004 pleacă în Ecuador, împreună cu părintele Petru Bogdan Răchiteanu, la Guayaquil, pentru o experienţă misionară de trei luni.

Activităţi misionare:

În ianuarie 2005, în cadrul sfintei Liturghii pontificale din biserica parohială din Gura Humorului, a primit mandatul misionar din partea episcopului Petru Gherghel, iar în luna următoare a plecat în Ecuador, în vicariatul Daule, la Guayaquil, pentru o perioadă de 5 ani. Lucrează cu entuziasm în ciuda dificultăţilor care nu lipsesc şi a sărăciei populaţiei în mijlocul căreia activează.

Mărturii misionare

Vicariatul Daule se află la 50 km distanţă de marele oraş Guayaquil. Este destul de întins şi numără cam 500 000 de credincioşi catolici, invadaţi de secte. Are 20 de parohii şi sunt doar 16 preoţi, din care cinci din Austria, unul din Germania, doi din Columbia, iar restul din Ecuador. O parohie are în administraţie între 20-80 de sate cu o populaţie între 10 000 şi 36 000 de credincioşi. Cu toate că sunt aşa de mulţi, prezenţa la biserică duminica este de 8 %. Acest lucru se datorează puţinei pastoraţii făcute aici anterior, lipsei preoţilor, dar şi condiţiilor atmosferice ( ploi multe şi abundente care fac zona inaccesibilă).

Salutări din Ecuador! O altă lume, total diferită, însă destul de interesantă (…). Ceea ce ne prezintă telenovelele este o viaţă pe care o trăiesc cei mai bogaţi dintre bogaţi… Casele la sate, în mare parte, sunt construite pe patru piloni, din cauza ploilor care sunt foarte multe şi abundente, mai ales iarna, iar altele, la fel de multe, sunt din lemn de bambus. Sunt şi case din cărămidă, însă nu le tencuiesc şi nu le pun ferestre, ci doar gratii. Sunt, de asemenea, case foarte frumoase şi aranjate, cu ferestre, însă acestea sunt la oraşe.

Date de contact

Adresa: Blaj Bartolomeu
Casa Arzobispal, ap. 09 – 01 – 4484
Vicaria Episcopal Daule
GUAYAQUIL ECUADOR

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *