Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Aug 13, 2005 in Argentina | 0 comentarii

Misiune nouă în Juiuy

gabrielarobu12          Sora Gabriela Robu a primit anul acesta o nouă destinaţie misionară, activând momentan în oraşul San Salvador de Juiuy. De pe aceste meleaguri ne transmite salutările sale şi ne scrie despre noua sa misiune.

          De două luni de zile locuiesc într-o comunitate pastorală în cartierul Alto Comedero al oraşului San Salvador de Jujuy. Viaţa într-o comunitate pastorală este total diferită faţă de ceea ce am trăit până nu demult. Cu toate că există un program al zilei, flexibilitatea trebuie să fie prezentă la orice oră şi moment neaşteptat al zilei. Cartierul Alto Comedero are în jur de 70.000 de locuitori. Este foarte mare. Nu-l cunosc încă în întregime, dar pe unde am umblat, aproape la tot pasul, întâlneşti lume, copii şi câini pe stradă. Seamănă puţin cu viaţa de la noi. Totuşi am întâlnit şi străzi unde aproape că nu vedeai pe nimeni. Părea foarte pustiu. Aceasta pustietate se datora faptului că lumea era la muncă.

          70% din populaţia cartierului unde locuim provine din Bolivia, iar restul de prin nordul ţării. Credinţa populară este profund înrădăcinată în sufletele acestor credincioşi. În cadrul diferitelor capele pe care le avem aici, avem mai multe grupuri ce activează cum ar fi: infancia misionara, adolescentia misionara, grupul tinerilor, grupul care se ocupă de pastorala sănătăţii , legiunea Mariei,… Este frumos să vezi cum fiecare îşi asumă responsabilitatea de a pregăti activităţile ce au loc în cadrul bisericii. Îmi place că aici am găsit o biserica vie, foarte bine organizată, plină de idei şi perspective pentru viitor. Deviza diecezei pentru anul acesta este: Familie, misiunea ta este viaţa, credinţa şi iubirea. Pe această temă a avut loc o întâlnire diecezană de două zile unde au fost invitaţi toţi credincioşii. Programul s-a bazat pe lucrul în echipă, fiecare grup având tema proprie de dezbatere. Credincioşii erau liberi să-şi aleagă tema dorită. În grupul ales se puteau îmbunătăţi cunoştinţele, aflau lucruri noi sau se planifica ceva nou pentru viitor. Printre această lume plină de avânt apostolic încerc şi eu să fac primii paşi. Aparţin grupurilor de coordonatori în munca cu copii şi tinerii. Împreună cu fraţii noştri verbiţi acum pregătim o întâlnire cu tinerii în noaptea de 2 iunie, în sărbătoarea Sfintei Treimi. Vom începe seara la 21.00 şi vom termina a doua zi pe la 6.00. Vor fi cântece, jocuri, dans, muncă în grup, Sfânta Liturghie. Aşteptăm pe la 150 de tineri. Tema întâlnirii va fi : Sfânta Treime izvor de noi relaţii.

          De mai bine de o săptămână m-am întors dintr-un pelerinaj de câteva zile pe care l-am făcut pe-aici printre munţi la un sanctuar al Sf. Fecioare. Pelerinajul a pornit din Tumbaya, din casa fraţilor noştri verbiţi. Am parcurs peste 30 Km, în aproximativ 10 ore de mers pe jos. Drumul printre munţi a fost minunat, cu peisaje de nedescris dar după atâtea ore de mers oboseala s-a făcut bine simţită. Totuşi, finalul a fost fericit, văzându-mă în sfârşit în fata statuii Sf. Fecioare. In timpul zilei s-au celebrat mai multe liturghii, au fost ocazii de spovezi. Acolo sus, la o înălţime de peste 4.000 m, au venit foarte mulţi pelerini. Majoritatea pelerinilor după ce salutau, se rugau puţin în fata statuii Sf. Fecioare nu întorceau spatele statuii, ci ieşeau din biserică cu spatele, păstrând în faţă imaginea statuii. Un gest frumos, nou şi pentru mine şi care ar cam trebui să ne pună pe gânduri. Apoi au venit şi multe grupuri de muzicanţi din diferite localităţi, cântând în onoarea Sfintei Fecioare cu instrumentele lor tipice cum ar fi : naiul, toba… In duminica Floriilor au coborât de pe munte (noi am coborât noaptea), călăuzind statuia Sfintei fecioare cu muzica si instrumentele lor. Ajunşi spre seara în Tumbaya, episcopul nostru a celebrat o liturghie solemnă la care a participat foarte multă lume.

          Noua mea misiune aici in Jujuy mă pune mai mult pe drumuri. Văd că începe să capete culoare si contur. Orizontul se luminează, iar rădăcinile devin tot mai profunde prin noile cunoştinţe. Sper şi doresc ca efortul depus sau cel puţin prezenţa noastră misionară sa fie un impuls, un ajutor pentru viaţa spirituală a celor cu care lucrăm sau pe care Domnul ni-i trimite în cale.

În bucuria celui Înviat vă salută,

Sr. Gabriela Robu

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *