Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Oct 26, 2017 in Ecuador, Misionari în Mass Media, Slideshow, Stiri | 0 comentarii

Misionari în Palestina, Ecuador – Radio Maria

Misionari în Palestina, Ecuador – Radio Maria

DSC_0078_1_resizeÎn cadrul Emisiunii “Planeta creştină” realizată de pr. Cristian Bîrnat şi difuzată pe postul “Radio Maria” luni, 9 octombrie 2017, a fost prezentată realitatea misiunii din Palestina, Ecuador. Au dat mărturii: pr. Alexandru Balaţchi, actualul paroh al misiunii, pr. Alin-Cătălin Butnaru şi un catehet local. 

Părintele Alin, penultimul paroh al misiunii, a făcut un scurt istoric al încreştinării Americii Latine, în general, şi al comunităţii Palestina, Arhidieceza de Guayaquil, Ecuador, în particular. Ecuadorul este o ţară catolică, în procentaj de 90%. Parohia număra circa 17.000 de credincioşi. Este o zonă de reevanghelizare sau de14_resize_resize nouă evanghelizare, a subliniat părintele Alin.

În Parohia Palestina, Ecuador, în prezent este paroh pr. Alexandru Balaţchi. Sfinţia Sa a colaborat mai întâi în Parohia “Sfânta Lucia”, cu părintele Ioan Blaj. Acum este paroh al comunităţii Palestina, Arhidieceza de Guayaquil. Părintele a descris activitatea pe care o are în parohie, provocările culturale şi rolul pe care îl au cateheţii în viaţa Bisericii locale.

Prin intermediul părintelui Alexandru am reuşit să luăm legătura cu José Enrique Veliz DSC01256_resizeAlcivar, unul dintre cateheţii parohiei. José a prezentat în cuvinte foarte frumoase mulţumirea pe care o au localnicii faţă de activitatea preoţilor români: “Să aveţi certitudinea că Ecuadorul, în special, comunitatea din Palestina, este foarte mulţumită de ţara România, în special, de Dieceza de Iaşi. Deşi niciun credincios din Palestina nu a vizitat această ţară, o preţuim foarte mult. Simţim că atât drapelul ecuadorian cât şi cel român, formează un unic drapel în inimile noastre”.

Republica Ecuador este o ţară situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, care se învecinează cu Columbia la nord, Peru la est şi sud, şi cu Oceanul Pacific la vest. Ecuador şi Chile sunt singurele ţări din America de Sud care nu au graniţă cu Brazilia. A obţinut independenţa faţă de Spania la 24 mai 1822. Numită Ecuador după denumirea ecuatorului în limba spaniolă, ţara este străbătută într-adevăr de ecuatorul Pământului, având o suprafaţă totalăDSC_0051_resize de 283.560 km2. Aparţinând de Ecuador, la aproximativ 965 km spre vest, în Oceanul Pacific, este arhipelagul Insulelor Galápagos. Insulele Galapagos sunt cunoscute ca o regiune cu faună distinctă, fiind locul de naştere al teoriei evoluţiei darwiniste. Arhipelagul este inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO. Numărul locuitorilor ecuadorieni se ridică la cifra de 16 milioane. Capitala ţării este oraşul Quito. 90% din populaţia ţării este catolică. Aici există 24 de dieceze. Deviza ţării este “Dumnezeu, patrie şi libertate”.

 

Pr. Cristian Bîrnat

Înregistrarea emisiunii:

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *