Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Oct 23, 2017 in Kenya, Misionari în Mass Media, Octombrie Misionar, Slideshow | 0 comentarii

Misionari în Maikona, Kenya – Radio Maria

Misionari în Maikona, Kenya – Radio Maria

P1080108În cadrul Emisiunii “Planeta creştină” realizată de pr. Cristian Bîrnat şi difuzată pe postul “Radio Maria” luni, 16 octombrie 2017, a fost prezentată misiunea română din Maikona, Kenya, unde activează doi preoți ai diecezei de Iași, părintele Claudiu Iștoc și părintele Cezar Chelaru Dămoc.

Parcurgând virtual circa 10.000 km pentru a ajunge în această parohie, putem asculta mai multe mărturii ale preoţilor noştri, dar şi ale unor localnici. Aici au activat preoţii Eugen Blaj, Victor Osoloş şi Isidor Mîrţ, precum şi mai multe serii de seminarişti în cadrul anului pastoral-social. În prezent, parohul comunităţii este pr. Claudiu Iştoc. El va fi ajutat în misiunea pastorală de pr. Cezar Chelaru-Dămoc.

Primul intervievat a fost părintele Eugen Blaj, fostul paroh al comunităţii Maikona. Sfinţia sa a dat mărturie despre ce înseamnă să fii paroh al unei comunităţi de primă evanghelizare din Africa. A menţionat metodele folosite pentru înculturarea img_1602Evangheliei, grija pe care păstorii trebuie să o aibă faţă de tradiţiile locale. La final, părintele s-a rugat în limba localărugăciunea “Bucură-te, Marie”.

Pr. Claudiu Iştoc a făcut un parcurs istoric al evanghelizării parohiei, a prezentat situaţia parohiei în prezent şi relaţiile cu celelalte religii existente pe teritoriul misiunii

La finalul emisiunii, a fost prezent, prin intermediul undelor radio, un localnic, pe nume Dulacha, care lucrează în misiune de 28 de ani. După ce a precizat ce înseamnă pentru el a fi creştin, şi-a adus aminte cu nostalgie de vizita pe care a făcut-o în urmă cu câţiva ani în ţara noastră. În loc de încheiere, s-a rugat pentru România rugăciunea “Tatăl nostru” în limba locală.

P1080109Kenya este o ţară în est-centrul Africii. Capitala este Nairobi. Se mărgineşte cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest şi Sudanul de Sud la nord-vest, Oceanul Indian formând graniţa ei sud-estică.


Suprafaţă totală: 582 650 km?. Populaţie: Recensământ 2013: 44.353.691

Limbi oficiale: engleza şi swahili.

Religia dominantă în Kenya este creştină, peste 75 %, aici vorbind de catolici şi protestanţi, urmată de Musulmani 10 %, indigeni 10 %.

În Kenya există 81 de episcopi catolici. Din anul 2006, Peter Kihara este episcopul Diecezei de Marsabit, unde este localizată şi Parohia Maikona.

Pr. Cristian Bîrnat

Emisiunea poate fi urmărită pe youtube la adresa:

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *