Coasta de Fildeş, Diverse, Misionari în Mass Media, Slideshow

Misionari în Coasta de Fildeş – Radio Maria

 

Mir 3_resizeÎn cadrul emisiunii “Planeta creştină” realizată de pr. Cristian Bîrnat şi difuzată pe postul “Radio Maria” în fiecare luni, între orele 14.00 şi 15.00, în direct, a fost realizată o edițiie cu mărturii directe din Coasta de Fildeş unde lucrează în prezent ca misionari fidei donum cei doi preoţi din Dieceza de Iaşi, părintele Gabriel Vasile Cimpoeșu și părintele Alexandru Percu.

Această emisiune a dorit să prezinte realitatea misiunii din Djebonoa, misiunea românească din Coasta de Fildeș, unde activează cei doi preoți misionari ai diecezei de Iași.

În cadrul interviului la care preoţii amintiţi au binevoit să răspundă, au fost invitaţi să răspundă la unele întrebări cum ar fi: care este situaţia catolicilor din Coasta de Fildeş, ce rol are credinţa în viaţa unui credincios din Djebonoa, care sunt provocările cele mai mari întâlnite în pastoraţia enoriaşilor, care sunt punctele lor forte, din perspectiva credinţei, în ce constă concret activitatea misionară acolo. Misionarii au rostit şi câte o rugăciune în limba locală.

În studioul Radio Maria din Iaşi au mai fost invitaţi în cadrul emisiunii sora Viviana Radu, din Congregaţia “Surorile Providenţei”, precum şi Laureţiu Turbuc şi Răzvan Iacob, doi seminarişti de la Institutul Teologic din Iaşi, care au avut parte de o experienţă misionară în Coasta de Fildeş.

Republica Coasta de Fildeş este o ţară din Africa de Vest. Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana şi are CF_2017_01_26_28_Evanghelizareieşire la Oceanul Atlantic în Golful Guineei. Suprafaţa totală a ţării este de 322.460 km2, situându-se pe locul 69 în lume. Numără o populaţie de aproximativ 21 milioane de locuitori, fiind pe locul 56 la nivel mondial. În anul 2010, Coasta de Fildeş realiza circa 40% din producţia mondială de cacao. Din punct de vedere religios, în Coasta de Fildeş se poate remarca uşor un sincretism religios. Majoritari sunt musulmanii, urmaţi de protestanţi şi de catolici şi, nu în ultimul rând, de animişti, cei care se roagă marelui spirit prezent în natură şi în animale.

Suprafaţa misiunii Djebonoa este de aproximativ 40 km2. Cuprinde 54 de sate, 20.000 de suflete, dintre care doar 1.000 sunt botezaţi.

În întreaga lume, Biserica Catolică celebrează “Luna Misiunilor”, amintind datoria fiecărei persoane botezate de a colabora, prin sprijin material şi spiritual, la misiunea universală a Bisericii. De ce octombrie? Luna octombrie a fost aleasă ca lună a misiunilor drept comemorare a descoperirii continentului american, care a deschis o nouă filă în istoria evanghelizării Bisericii.

Cuvântul “misiune” provine de la verbul latin “mittere” (“a trimite”), al cărui participiu este “missum” (“trimis” sau “misionar”). Misionarul este cineva trimis de altcineva pentru a săvârşi o acţiune a Bisericii.

Botezatii de la Kondoukro_resizeÎn solemnitatea Învierii Domnului din 21 aprilie 1957, papa Pius al XII-lea a publicat o enciclică despre evanghelizarea în Africa. Primele cuvinte, în limba latină, sunt “Fidei donum”. În document, papa încurajează practica unor episcopi europeni care “îi autorizează pe unii dintre preoţii lor, chiar dacă cu preţul unor sacrificii, să meargă pentru a se pune la dispoziţia episcopilor din Africa pentru o anumită perioadă de timp”. De la titlul acestei enciclice au început să fie numiţi “fidei donum” preoţii diecezani pe care episcopii îi trimit în “misiune” în alte Biserici locale.

Dieceza de Iaşi are mai mulţi preoţi misionari fidei donum, în diferite ţări din Africa şi America Latină.

În ediţiile următoare ale emisiunii “Planetei Creştine” vom poposi în Ecuador şi Kenya.

Pr. Cristian Bîrnat

Emisiunea poate fi urmărită pe youtube la adresa: