Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Oct 14, 2020 in Kenya, Slideshow, Stiri | 0 comentarii

Kenya – O furtună puternică a lovit misiunea Maikona

Kenya – O furtună puternică a lovit misiunea Maikona

Sâmbătă 10 Octombrie 2020 o furtună neobișnuit de puternică a lovit regiunea Maikona și localitățile învecinate. Misionarii noștri care-și desfășoară activitatea în zonă, ne-au anunțat că oamenii au rămas fără locuințe, corturile fiind distruse iar agoniseala de o viață spulberată.

Albumul foto – click aici

În această dimineață, 14 Octombrie 2020, misionarii noștri din Kenya, pr. Claudiu Iștoc și pr. Cezar Chelaru-Dămoc, ne-au informat că au reușit să viziteze regiunea Maikona și localitățile învecinate pentru a face o evaluare a pagubelor lăsate în urmă de furtuna ce s-a abătut asupra lor în seara de sâmbătă 10 octombrie, anul curent.

Din mărturiile primite furtuna violentă a provocat dezastru în Maikona și cătunele învecinate. Pagubele materiale sunt însemnate, grăitoare fiind fotografiile și filmările trimise de aceștia. Pe lângă colibele distruse și agoniseala spulberată a oamenilor, preoții au mai constat că o parte din animalele deținute de aceștia au pierit în timpul furtunii. Pentru mulți animalele erau singura sursă de venit și de hrană.

Aproximativ 300 de familii au fost afectate, casele tradiționale fiind distruse complet. Oamenii, inclusiv copiii, dorm sub cerul liber, fără haine, alimente și cele necesare traiului de zi cu zi. Pericolul de îmbolnăvire este mare pentru că sezonul ploios abia a început. Din păcate, familiile au pierdut și majoritatea bunurilor: hrana, agoniseala, îmbrăcămintea și tot ce aveau prin casă.

În aceste zile toate mamele din Maikona ajută în mod voluntar familiile afectate reconstruind casele distruse. Prima lor preocupare este să ridice în cel mai scurt timp câteva case/colibe unde să poată adăposti copiii mai mici. Cei mai mulți copii au rămas fără îmbrăcămintea și rechizitele pregătite pentru începerea școlii. Deși majoritatea sunt sănătoși și au scăpat cu bine, trei dintre ei au fost mai puțin norocoși. Aceștia au ajuns la spital după ce au fost loviți de câteva bucăți de tablă smulse de furtună și duse prin deșert de vântul puternic. Preoții misionari, care se vor îngriji de sănătatea copiilor, au vorbit cu familiile lor și au aflat că sunt în afara oricărui pericol.

Deși complexul central al misiunii nu a fost afectat, câteva clădiri administrate de misiune au fost ușor avariate, iar o grădiniță și o sală de clasă au fost distruse în totalitate.

Pr. Claudiu Iștoc ne-a relatat și un moment ce l-a surprins: Vizitând mai multe familii și locurile unde se aflau casele înainte de furtună am rămas fără cuvinte când o mamă m-a întâmpinat cu aceste cuvinte ale dreptului Iob: „Părinte, Domnul a dat, Domnul a luat! Fie numele Domnului binecuvântat!”

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, a luat act de situația dificilă în care se află zona misiunii Maikona și a dispus deja folosirea unor fonduri rămase din proiectul „Cutia Speranței” pentru ajutorarea celor afectați; iar misiunea Maikona, prin pr. Claudiu Iștoc și pr. Cezar Chelaru-Dămoc, a distribuit deja ajutoare și sume de bani familiilor afectate.

Preoții misionarii ne-au asigurat că vor rămâne pe mai departe în mijlocul oamenilor afectați pentru a-i sprijini. Ne invită la rugăciune și sprijin umanitare pentru oamenii care au trecut prin momente grele.

Pentru că lucrurile bune se foc doar împreună, vă invităm să ne dați o mână de ajutor în desfășurarea acestei acțiuni umanitare. Pentru donații puteți folosiți conturile de mai jos, specificând proiectul „Speranță după furtună”, sau ne puteți contacta în mod direct.

Împreună putem să face mai mult.

Pr. Florin-Petru Sescu

director al Centrului Misionar Diecezan – Oficiul pentru misiuni Iași


Conturi și date de contact:

Ron – RO02RNCB0198003326020001, BCR – sucursala Roman

Euro – RO72RNCB0198003326020002, BCR – sucursala Roman

Titular: Centrul Misionar Diecezan; CIF – 13101848

Adresă: Str. Primăverii, nr. 17; 611129-Roman, jud. Neamț

Tel: 0233/744491; 0765/485514;

email: [email protected]; www.cmdiasi.ro

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *