Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Feb 8, 2022 in Coasta de Fildeş, Diverse, Slideshow, Stiri | 0 comentarii

Evanghelizare în satul Adjekro, Coasta de Fildeș

Evanghelizare în satul Adjekro, Coasta de Fildeș

Miercuri, 2 februarie 2022, atunci când întreaga Biserică sărbătorește Întâmpinarea Domnului, credincioșii misiunii din Djebonoua, împreună cu păstorii lor, au mers în satul Adjekro pentru o zi de evanghelizare. Este deja o tradiție în misiunea românească din Djebonoua ca în fiecare an, la începutul anului calendaristic, unul din multele sate ale misiunii să fie vizitat pentru evanghelizare, la acest eveniment luând parte reprezentanți ai satelor, cateheții misiunii și preoții misionari: pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu și pr. Răzvan-Mădălin Iacob.

Anul acesta, cum spuneam, a venit rândul satului Adjekro, un sat ce a mai fost evanghelizat în anul 2006, dar după câțiva ani părintele Gabriel Cimpoeşu, parohul de atunci, a fost rugat să nu mai vină în satul lor să celebreze sfânta Liturghie pentru că vracilor din acel sat nu le mai „mergeau” vrăjile. Trebuie să amintesc faptul că acest sat este centru spiritual tradițional pentru localitățile din zonă. Interdicția de a mai celebra Sfânta Liturghie a fost interpretată, însă, de cei mai mulți, ca o puternică mărturie despre ceea ce înseamnă Sfânta Liturghie și cât de mari și puternice sunt roadele acesteia.

În luna august 2021 am celebrat o înmormântare în acest sat și cu această ocazie am aflat că am putea veni din nou pentru a celebra Sfânta Liturghie. Așa se face că, șeful satului a aprobat cererea creștinilor din zonă, de a organiza această evanghelizare.

Evenimentul a început cu binecuvântarea satului, atunci când preoții au mers în procesiune și au stropit cu apă sfințită de jur-împrejur satul, fiind însoțiți de credincioși, care cântau și dansau.

A urmat celebrarea propriu zisă a Sfintei Liturghii la care au participat și oamenii din sat. În cuvântul de învățătură am încercat să-i încurajez pe credincioși să fie tari în credință, făcând referință la încercările poporului ales prin pustiu și la faptul că și aceștia erau tentați uneori să se uite înapoi, spre Egipt; aceeași tentație poate fi întâlnită și în viața tuturor acelora care ajung să-l descopere pe Dumnezeu, dar se gândesc mereu la cum era viața înainte și riscă să se întoarcă la obiceiurile de atunci.

Am ținut să le spunem tuturor celor prezenți că nu este chiar o întâmplare prezența noastră la acea evanghelizare, având în vedere că în aceeași dimineață a evanghelizării am găsit foaia pe care fusese scris cuvântul de bun venit adresat celor prezenți la acel același eveniment, cu 16 ani în urmă. Această foaie a căzut dintr-o carte în timp ce căutam o binecuvântare solemnă pentru o casă. Foaia scrisă cu ocazia primei evanghelizări poate fi văzută în fotografiile acestui articol.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. paroh Cosmin-Alexandru Cimpoieșu le-a mulțumit credincioșilor pentru participare și pentru mărturia lor de credință. După Liturghie a urmat prânzul oferit de câțiva creștini din comunitate, precum și un moment de sărbătoare, marcat de muzică și dans tradițional.

Ne rugăm bunului Dumnezeu ca această zi binecuvântată să aducă roade în sufletele oamenilor pentru a-l descoperi cât mai curând pe Dumnezeu.

Pr. Mădălin-Răzvan Iacob

Album foto: dați click aici

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *