Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Jan 15, 2016 in Coasta de Fildeş, Impresii misionare, Slideshow, Stiri | 0 comentarii

După lungi așteptări…

După lungi așteptări…

După lungi așteptări, după multe emoții, la data de 11 noiembrie 2015 am călcat pe pământ african. Așadar, suntem în Coasta de Fildeș de mai bine de o lună. Prima senzație, în momentul în care am ieșit din aeroportul din Abidjan (capitala țării), a fost una destul de șocantă: am fost întâmpinați, pe lângă părintele Cimpoeșu Gabriel care ne aștepta, de un val generos de căldură. În acea noapte am dormit acolo, pentru că ajunsesem destul de târziu, iar în dimineața următoare am pornit spre destinația finală a călătoriei noastre, parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Djebonoua.

12380068_1052714898142588_1771526898_nOdată ajunși aici, am fost întâmpinați de tradiționalul „Akwaba”, salutul de bun venit în baoulé. În zilele care au urmat, acest salut nu a încetat să fie rostit de credincioșii parohiei.

Încet, încet ne-am dat seama că limba franceză nu este chiar una dintre cele mai ușoare limbi și nici una pe care o stăpânim cât de cât. Dar lumea s-a arătat foarte înțelegătoare în această privință, dând dovadă de foarte multă răbdare și bunăvoință în a ne ajuta să creștem pe acest plan. Astfel, luând contact zilnic cu copiii și cu credincioșii, putem spune că „a început să ne cam placă limba franceză”.

Având în vedere că de parohia noastră sunt legate alte 36 de sate evanghelizate, activitatea noastră de bază este aceea de a le vizita, fie cu ocazia celebrării sfintei Liturghii, fie cu ocazia administrării sacramentelor sau a înmormântărilor. În sate, de obicei, Liturghia este celebrată în baoulé, omilia fiind tradusă de un catehet. Aproape fiecare sat are un catehet, iar în lipsa preotului, în zi de duminică, el organizează comunitatea respectivă pentru celebrarea Liturgiei Cuvântului; tot el este cel care pregătește de obicei corul și pe catecumeni.

Un lucru care ne-a impresionat: chiar dacă sunt mulți, chiar dacă sunt puțini la Liturghie, aceasta întotdeauna este animată de cântece susținute, majoritatea în limba baoulé. Bineînțeles, în această privință, duminica își are importanța ei: participarea la o sfântă Liturghie în această zi îți dă cu adevărat sentimentul de „sărbătoare”, cântările sunt amănunțit pregătite, biserica este plină, iar credincioșii își manifestă bucuria prin dans. De asemenea, duminica are loc întâlnirea cu copiii și tinerii de la Acțiunea Catolică, numită aici „CV-AV”: această activitate are loc în jurul orei 16:00, iar copiii și tinerii au posibilitatea de a învăța lucruri noi și interesante, fie prin intermediul jocurilor, al dansurilor, al cântecelor sau al explicațiilor date de animatorii lor.

Cateheza cu copiii care se pregătesc pentru primirea sacramentului Botezului este o altă parte a activității noastre: aceasta se desfășoară miercurea, copiii fiind împărțiți în patru grupe, având în vedere că sunt prevăzuți patru ani de catecumenat.12399035_1052714508142627_1399264239_n

În această perioadă a fost finalizat un apatam pentru celebrarea liturgică în localitatea Lokassou: binecuvântarea lui a avut loc duminică, 13 decembrie 2015. Au participat numeroși credincioși, dar și alte persoane de diferiteconfesiuni. De asemenea, au fost prezenți și câțiva șefi tradiționali din satele vecine, dar și autoritățile civile. După celebrare, a avut loc o petrecere cu muzică și dansuri tradiționale, în semn de mulțumire pentru noul lăcaș. În aceeași zi, în parohia noastră au fost binecuvântate două grote dedicate sfântului Iosif și Sfintei Fecioare Maria. La ambele celebrări s-a simțit bucuria credincioșilor, care au dat dovadă de multă prețuire pentru cele realizate.

Fiecare zi petrecută aici este pentru noi un motiv de creștere, atât pe plan spiritual cât și pe plan uman, având în vedere că întâlnim deseori exemple de trăire autentică a credinței creștine. După cuvintele Papei Francisc, putem și noi să afirmăm cu tărie că „Africa este frumoasă!”

Iacob Mădălin-Răzvan

Turbuc Laurențiu

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *