Primul Congres Național Misionar – „Doamne, mărește-ne credința!”
În zilele de 7-10 octombrie 2014 a avut loc primul Congres Național Misionar la Ciofliceni, mănăstirea Călugărilor Carmelitani Desculți. Conferința Episcopilor din România a decis, în cadrul Anului Credinței, în septembrie 2013, organizarea unui congres național misionar, cu tema ”Doamne, mărește credința noastră!” (Lc 17,5). Evenimentul a reunit reprezentanți din toate diecezele și eparhiile din România, precum și invitați din țară și din străinătate. Congresul, aflat la prima ediție, a fost organizat de Operele Pontificale Misionare din România, sub îndrumarea pr. Claudiu Iștoc, directorul național, în colaborare cu pr. Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași și un grup de voluntari ai centrului.
Organizat în premieră în România, conform unui program bine stabilit, evenimentul a urmărit intensificarea spiritului misionar al comunităților, dar și al fiecărui credincios.
Din cadrul acestor zile nu putea lipsi sfânta Liturghie, celebrată atât în ritul romano-catolic, cât și în cel greco-catolic. Atmosfera ne-a întărit încă o dată sentimentul că fiecare dintre noi face parte din marea familie catolică, adunată întotdeauna în jurul aceluiași Tată. Astfel, prima zi a congresului l-a avut ca invitat pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, care a prezidat sfânta Liturghie de seară, încurajându-i pe toți cei prezenți la o angajare serioasă în munca misionară.
PS Jozsef Tamas, episcop auxiliar de Alba-Iulia, a deschis lucrările Congresului Misionar, adresându-ne un mesaj în calitate de reprezentant al Conferinței Episcopale. Excelența sa ne-a îndemnat să menținem trează spiritualitatea misionară, și a afirmat, citând-o pe Fericita Tereza de Calcutta, că „a fi misionar înseamnă a fi dragostea activă a lui Dumnezeu, a iubi așa cum El iubește, a ajuta așa cum El o face, a sluji precum El o face. A fi misionar înseamnă a deveni pod între cer și pământ(…).” A urmat apoi mesajul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de București, adresat cu ocazia acestui congres.
Prima conferință, având tema Rădăcini misionare pe teritoriul României, a fost susținută de pr. Alois Moraru, ne-a adus în prim plan faptul că misionarismul are o rădăcină apostolică și că Dumnezeu ne comunică, iar Biserica face vizibilă acțiunea sa. A subliniat faptul că îndatorirea noastră este de a-l duce pe Cristos la toți oamenii, și pe toți oamenii la Cristos. Astfel, Biserica este una peregrină, misionară, care își are originea în misiunea Fiului și trăiește sub îndrumarea Duhului Sfânt. A întărit faptul că originea apostolică poate fi verificată din punct de vedere istoric, subliniind necesitatea unei formări, a unui prim contact cu opera misionară si cu apostolii, inițiatorii și temeliile trainice ale Bisericii.
A doua conferință, denumită Fundamentul biblic și teologic al misionarismului ad gentes, a fost susținută de pr. Alois Bulai, traducător al primei Biblii catolice în limba română. Pr. Alois ne-a introdus în Vechiul si Noul Testament, făcându-ne cunoscută dorința de colaborare a lui Dumnezeu cu oamenii chemați de el, încă de la începuturi. De aceea, vestea cea bună începută în VT și împlinită în NT despre Isus Cristos mort și înviat, trebuie să ajungă la toate popoarele păgâne. Profețiile lui Cristos se împlinesc în activitățile Bisericii de a răspândi cuvântul său până la marginile pământului.
Potrivit programului, pentru o mai bună cunoaștere a Operelor Pontificale Misionare și a Centrului Misionar Diecezan, preoții coordonatori le-au prezentat participanților informații interesante în acest sens. Apoi, directorii centrelor misionare diecezane sau înlocuitori ai acestora au prezentat activitățile pastorale desfășurate și activitățile organizațiilor catolice din fiecare dieceză sau eparhie. De asemenea, pr. Andrei Dăscălașu, invitat din Dieceza de Chișinău, ne-a vorbit despre situația parohiilor catolice și a problemelor cu care se confruntă această comunitate.
A treia conferință s-a intitulat Despre copilăria misionară, și a fost susținută de pr. Florin-Petru Sescu, care le-a oferit participanților o imagine de ansamblu asupra tuturor activităților întreprinse în Dieceza de Iași de către CMD, în vederea susținerii activității misionare din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador. Pr. Florin a amintit o serie de proiecte concretizate care au adus rezultate în urma efortului și implicării unui număr de voluntari entuziaști și curajoși.
Cea de-a patra conferință l-a avut ca invitat pe pr. Eugen Blaj, misionar în Kenya, care ne-a prezentat cultura misionară din această țară africană. Având ca misionar o experiență de 15 ani, a reușit să surprindă în fața celor prezenți modul de viață al băștinașilor, raportul lor cu misionarii, metodele de evanghelizare ale acestora, munca pastorală susținută de munca socială și multe alte aspecte din această zonă a lumii. Cu mult entuziasm, pr. Eugen ne-a relatat câteva experiențe trăite de-a lungul anilor printre membrii comunității din Maikona, încurajându-ne în acest sens.
În continuarea lucrărilor, PS Laszlo Nemet, episcop de Serbia, a susținut un discurs cu privire la Importanța și urgența activității misionare ad gentes. In acest sens, a subliniat rolul Bisericii în noua evanghelizare, despre criza misionarilor, despre schimbările ce au avut loc in Europa în contextul actual. De altfel, episcopul a susținut faptul că Biserica este sacramentul harului lui Dumnezeu și această acțiune se realizează conform realităților sociale, culturale, etc. De aceea, misionarismul trebuie sa țină cont de: porunca lui Isus dată apostolilor de a predica cuvântul său la toate popoarele, munca pastorală din parohiile în care credința este vie și munca misionară cu acei creștini din țări așa-zise creștine, care nu mai practică credința creștină.
În penultima zi a evenimentului, participanții au fost implicați într-o activitate care s-a desfășurat în cadrul unor ateliere de lucru, în urma cărora fiecare în parte și-a exprimat impresiile, concluziile și propunerile, urmând ca mai apoi acestea să fie susținute în fața celorlalți de reprezentanții fiecărui grup.
Ne-am bucurat să îi avem alături, în penultima seara a congresului, pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Claudiu Pop, episcop greco-catolic al Curiei Arhiepiscopiei Majore, și pe pr. Benone Lucaci, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. Participanții au avut ocazia să cunoască și să aprofundeze, prin intermediul acestor trei invitați, faptul că a fi misionar înseamnă mai mult decât o acțiune banală și lipsită de sens a aceluia care, având un bilet în mână și un pașaport, urcă încărcat de bagaje într-un avion. A fi misionar înseamnă mai mult decât atât. El e o prezență vie, ce poartă după sine imaginea reală a lui Isus Cristos. Plecarea lui e o luptă continuă în a se descotorosi de tot ceea ce l-ar putea opri. Și obstacolele, știm cu toții, sunt multe, dar nu și pentru Dumnezeu. A fi misionar înseamnă a te abandona cu totul Providenței.
În încheierea acestui eveniment, episcopii au adresat un cuvânt de încurajare tuturor celor prezenți și implicați în activitatea misionară, îndemnându-i la cooperare și participare la îmbunătățirea ambientului din comunitățile din care facem parte, la păstrarea unei autentice comunități creștine, unindu-ne eforturile în slujba Împărăției lui Dumnezeu, și având dorința de a ne reîntâlni la următorul Congres Național Misionar.
Oana Vacaru
voluntar al Centrului Misionar de Iași