Coasta de Fildeş

Conflict armat în Coasta de Fildes

              În ultima perioada Coasta de Fildes a trait o noua situatie de criza. De fapt, care este situatia pe scurt. De mai bine de doi de zile exista un conflict între armata guvernamentala, care controleaza partea de sud, si rebeli, care controleaza partea de nord.

          Dupa mai multe acorduri de pace a avut loc si cel de la Linas-Marcussis, în urma caruia forte ONU si franceze tot sub egida ONU au fost trimise pentru a crea o zona de securitate si pentru a asigura conditiile pentru rezolvarea conflictului pe calea dialogului. Dupa aceea a avut loc acordul Accra III, la sfârsitul lunii iulie 2004, potrivit caruia la 15 octombrie 2004 ar fi trebuit sa înceapa dezarmarea rebelilor.

          Din pacate acest lucru nu a avut loc si la 4 noiembrie 2004 a izbucnit un nou conflict armat. Armata guvernamentala a început sa atace orasul Bouake, resedinta rebelilor. În cea de a treia zi de bombardamente, sâmbata 6 noiembrie 2004, a fost lansata o bomba si asupra unei baze militare franceze. Dupa aceasta fortele franceze au distrus imediat cele doua avioane de razboi Suhoi, iar seara si elicopterele de lupta. Dupa acest incident armata terestra care avansase mult spre Bouake a primit ordin sa se retraga si la interventia statelor africane si a rezolutiei ONU situatia începe sa se normalizeze. În urma acestui conflict drumul spre adevarata pace se face si mai anevoios.

          În tot acest timp noi am ramas alaturi de credinciosi, la Djebonoua, la 20 km de Bouake. Multi dintre ei au apreciat foarte mult curajul si daruirea noastra, fapt care a dus la cresterea încrederii si a solidaritatii. Au fost multe gesturi la care ne-au dat lacrimile. Unii care aveau casa la asfalt si erau expusi pericolului au trebuit sa plece, trecând prin fata portii noastre si vazându-ne ne lasau mereu câte ceva, de obicei ceea ce aveau mai bun. Veneau zilnic sa ne aduca de mâncare si apa daca aveam nevoie. Era mereu cineva care sa ne viziteze pentru a ne tine companie.

          Lumea de rând nu vrea razboi, îsi doreste din tot sufletul pacea. Crede din tot sufletul si spera ca într-o buna zi sa o vada cu adevarat. Am vazut curajul, daruirea, eroismul acestor persoane care si-au luat câteva lucruri si au plecat pentru câteva zile cu speranta de a se reîntoarce si a continua viata. Am vazut zâmbetul lor în aceste situatii. Iata de ce ramânem cu ei pâna si în aceste situatii.

          Vrem sa va multumim din suflet pentru sustinerea si rugaciunile pe care le-ati facut pentru noi si pentru întreaga populatie. Ne încredintam în continuare rugaciunilor voastre pentru ca Dumnezeu sa înmoaie inimile tuturor pentru a se pune de acord si a face sa domine pacea. Fie ca Sfânta Fecioara sa mijloceasca acest har pe langa Fiul ei Isus si sa îndeparteze ura din inimile celor care au putere sa promoveze si sa faca sa domneasca pacea în intreaga Coasta de Fildes.

          Pe toata durata acestui conflict am fost în contact si cu sora Maria Dâsca, care se afla la Yamoussoukro, în zona guvernamentala. Si ea va multumeste foarte mult pentru tot.

Uniti în rugaciune,
Pr. Adrian Stoica si Pr. Gabriel Cimpoesu