Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Oct 30, 2016 in Diverse, Internaționale | 0 comentarii

COASTA DE FILDEȘ – Liderii religioși invită la calm

COASTA DE FILDEȘ – Liderii religioși invită la calm

Liderii religioşi invită la calm în ajunul disputării referendumului constituţional

Abidjan (Agenzia Fides)

jean-pierre_kutwa_of_abidjan„Citiț i textul pe care sunteți chemați să-l aprobați, lent şi liniştit. Astfel încât să vă puteți exprima cu o conştiinţă limpede, pentru că aici este vorba despre viitorul Ţării noastre.” a spus Jean-Pierre Kutwa, arhiepiscop de Abidjan, în acord cu raporturile trimise spre Fides, în ajunul referendumului pentru aprobarea reformei constituţiei Coastei de Fildeş care se va ţine pe 30 octombrie.

Adresându-se politicienilor, Mgr. Kutwa spune: “Dragi actori ai vieţii politice a Ţării noastre, mai mulţi fraţi şi surori vă consideră vinovaţi, în mod greşit ori pe bună dreptate, de a fi cauză a problemelor şi diviziunilor noastre. Cred că atunci când toată lumea pune întrebări despre voi, nu ar trebui să fiți mulțumiți spunând că aveți dreptate și ceilalți greșesc. E o formă de înțelepciune aceea de a te întreba dacă o parte din vină îți aparține. Fără dubii, aceste întrebăricard_kutwa_jean_pierre nu sunt un semn de slăbiciune.” Până şi liderii musulmani au lansat apeluri pentru calm în ve derea consultării.

Textul expus referendumului a fost aprobat de Parlamentul Coastei de Fildeş pe 11 octombrie, şi trebuie să fie aprobat şi de către cetăţeni înainte de a intra în vigoare. Opoziţia, legată de fostul preşedinte Laurent Gbgabo a înaintat un boicot pentru referendum, îndemnând alegătorii să nu meargă la vot.

Deputaţii au trecut repede peste text, aprobând în mai puțin de o oră cele 184 de articole ale noului text constituţional care a fost dezvoltat de un comitet de avocaţi şi nu de o adunare constituţională.

saintpaulPrintre noile schimbări se află crearea Senatului (în care o treime va fi numită de Preşedinte), crearea postului de Vice Preşedinte şi eliminarea fragmentului din referendum privind modificările normelor de eligibilitate ale candidaţilor la alegerile prezidenţiale. De asemenea, regula de “ivorianeitate” (criteriu de naţionalitate) care prevede că toţi candidaţii prezidenţiali ar trebui să aibă cel puţin un părinte născut în Coasta de Fildeş este abrogată. Educaţia obligatorie şi egalitatea între bărbaţi şi femei au devenit cerinţe constituţionale. (L.M.)

(Agenzia Fides 28/10/2016)

 

preluat de Alexandra Gălățanu

Posteaza un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *