Coasta de Fildeş

Celebrare catehumenală în Coasta de Fildeş

          Un grup de 18 catehumeni20050628coastfild01 din Kondoukro, Coasta de Fildeş, au primit botezul. Un grup de 18 catehumeni din Kondoukro, Coasta de Fildeş, au primit sacramentul Botezului, intrând oficial în marea familie a Bisericii Catolice.

        Celebrarea catehumenală, prezidată de pr. Gabriel Cimpoieşu, preot misionar român, a avut loc duminică, 5 iunie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.00, în prezenţa rudelor şi a întregii comunităţi catolice de acolo. Celebrarea a durat aproape trei ore şi a fost trăită la maximum de fiecare dintre cei prezenţi.

20050628coastfild03        Înainte de intrarea oficială în sânul Bisericii, catehumenii, împreună cu preoţii misionari care s-au ocupat de instruirea lor religioasă, au celebrat ritul Intrarea oficială în catehumenat. Ritul s-a adresat celor care au terminat primul an de catehumenat. Candidaţii au primit câte o cruce, aceasta fiind semnul dorinţei lor de a aparţine lui Cristos.

       Întreaga comunitate a participat la sfânta Liturghie cu vie emoţie şi bucurie. Pentru unii era pentru prima dată când participau la un astfel de rit. De emoţii nu au scăpat nici misionarii care s-au ocupat de cateheze, pentru că au observat că Duhul Sfânt este mereu în acţiune şi conduce şi astăzi multe persoane spre Cristos şi cunoaşterea lui. A fost o mare sărbătoare pentru cei din Kondoukro şi pentru Biserica Universală, pentru că are 18 noi fraţi.

      Cei trei ani de catehumenat, examenul, ziua de reculegere şi sărbătoarea naşterii lor creştine au fost pentru cei 18 momente de creştere şi de maturitate în credinţă.

Sunt optimist

20050628coastfild04

            Vă împărtăşesc câte ceva din ceea ce se petrece în misiune, în Costa de Fildeş. Un prim lucru este atenţia pe care o acord înculturării, adică dorinţa de a cunoaşte tradiţiile, obiceiurile şi mentalitatea oamenilor. Acest lucru pentru a fi cât mai aproape de oameni, pentru a-i înţelege şi a găsi modalitatea prin care să propun mesajul creştin.

          Iese în evidenţă simplitatea, dăruirea şi entuziasmul oamenilor. Te simţi acceptat imediat în mijlocul lor, fără reticenţe. Oaspetele, o dată prezentat, este acceptat ca unul dintre ei. Îmi amintesc cu bucurie de primirea pe care mi-au făcut-o la început, în majoritatea satelor din sectorul nostru.

            Simţul religios face parte din cultura lor. Trăiesc relaţia cu Dumnezeu cu întreaga lor fiinţă: cântă, dansează. Vor să înainteze în cunoaşterea lui Dumnezeu participând la întâlnirile de formare, făcând multe sacrificii în folosul celorlalţi. În acest sens, aş vrea să amintesc doar zilele de evanghelizare când activităţile încep dimineaţa şi durează până pe la ora 16.00. Rămân toţi, pentru ca, prin cântece, rugăciuni, dansuri şi teatru, să-şi mărturisească credinţa fraţilor lor din satele în care mergem. De când nu mai avem camioneta (confiscată de rebeli), merg şi se întorc pe jos. Nimeni nu se plânge, dimpotrivă, bucuria lor spirituală este maximă şi numărul participanţilor creşte mereu.

          Sunt prezente aici şi asociaţii: Scout, Acţiunea Catolică, diferite grupuri de rugăciune, având cam aceleaşi activităţi ca şi în dieceza noastră.

      Cum bine ştiţi, viaţa are şi momente mai puţin plăcute, care însă niciodată nu sunt de nedepăşit, cu ajutorul lui Dumnezeu. În acest sens, menţionez situaţia de criză pe care o trăim încă şi care sperăm că se va sfârşi cât mai curând: sunt prevăzute alegeri în octombrie, înainte ar trebui să aibă loc dezarmarea rebelilor, revenirea administraţiei şi a jandarmeriei naţionale în partea de nord şi vest a ţării. Se pare că există toate condiţiile pentru a se rezolva această situaţie. Cu siguranţă, restabilirea păcii va fi un impuls pentru toate activităţile noastre. Personal sunt optimist, mă simt în largul meu.

Pr. Gabriel Cimpoeşu