Bacău: moment de comuniune eclezială şi misionară
Marţi, 28 octombrie, la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Bacău, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18, în prezenţa a aproximativ 3000 de credincioşi, trei tineri au primit mandatul misionar, pentru doi ani, de a pleca în Kenya. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Kihara Peter, episcop de Marsabit (Kenya), de Episcopul Petru Gherghel şi Episcopul auxiliar Aurel Percă, de pr. Eugen Blaj, misionar în Kenya şi de alţi numeroşi preoţi.
Un eveniment similar în dieceza noastră a avut loc în urmă cu şapte ani, în octombrie 2001, când patru tinere laice (Monica Benedic, Mihaela Gal, Mihaela Ghergelucă şi Monica Bogdănel) au primit mandatul misionar de a participa la opera de evanghelizare în Togo, respectiv Coasta de Fildeş. Cei trei tineri care vor pleca pe data de 12 noiembrie a.c. în Kenya continuă acest drum început de misiune cu implicarea directă a laicilor, deschizând noi orizonturi ale misiunii pentru întreaga dieceză. Dacă este adevărat că o dieceză este cu atât mai vie cu cât este deschisă faţă de întreaga Biserică universală, tot la fel de adevărat rămâne faptul că un asemenea eveniment diecezan rămâne pentru biserica noastră locală un semn şi o garanţie a identităţii vocaţiei creştine: aceea de a fi martorii lui Cristos în întreaga lume.
Momentul solemn al Sfintei Liturghii a fost precedat de un dialog, moderat de pr. Felix Roca, între oaspeţii de onoare şi cei aproximativ 900 de credincioşi participanţi, marea majoritate fiind tineri. Au fost invitaţi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Kihara Peter, episcop de Marsabit, pr. Eugen Blaj, misionar în Kenya, Mons. Petru Mareş, directorul naţional al Operelor Pontificale Misionare, pr. Claudiu Iştoc, directorul Centrului Misionar Diecezan Iaşi şi pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău. Dialogul a stârnit entuziasmul sălii care, prin aplauze călduroase, şi-a manifestat aprecierea faţă de păstorii Bisericii şi faţă de iniţiativele misionare ale bisericii locale. Tot în acest cadru, pe lângă mărturiile prezentate de preoţii misionari, cei trei tineri şi-au prezentat pe scurt istoricul vocaţiei lor misionare, încurajându-i pe tinerii participanţi, în primul rând, să ţină legătura cu cei din misiune şi, în al doilea rând, să fie atenţi la vocea lui Dumnezeu care vorbeşte înăuntrul lor, prin mişcările interioare ale inimii.
Liturghia solemnă care a încununat această sărbătoare, animată de corul tinerilor din parohie, a fost impregnată de un puternic sentiment de solidaritate între biserici, întărind în inimile credincioşilor universalitatea Bisericii lui Cristos. Reuniţi în jurul mesei euharistice şi a pâinii Cuvântului, episcopul de Kenya şi cei doi episcopi de Iaşi au dat mărturie despre adevăratul spirit de comuniune care trebuie să domnească printre creştini. În predica Excelenţei sale, episcopul Kihara a amintit colaborarea existentă între cele două dieceze, cea de Marsabit – Kenya şi cea de Iaşi, insistând asupra activităţii preoţilor români. După ce şi-a exprimat mulţumirea pentru acest sprijin pastoral şi misionar, Excelenţa sa a subliniat situaţia diecezei pe care o păstoreşte, împreună cu doar 7 preoţi locali şi 21 de preoţi misionari fidei donum. Aflată într-o zonă de primă evanghelizare, printre triburile de nomazi mereu în deplasare, în căutare de apă, într-un ţinut de deşert, şi confruntându-se cu numeroase probleme de ordin socio-economic, dieceza de Marsabit are în continuare nevoie de preoţi, laici, persoane consacrate care să se implice în munca de evanghelizare şi promovare umană. Tocmai de aceea câmpul misiunii în Kenya, ca şi în alte părţi, rămâne în continuare vast, fiind o provocare pentru toţi credincioşii, pentru a susţine, după propriile posibilităţi, munca misionară.