Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Mar 10, 2013 in Ecuador | 0 comentarii

Ecuador: Săptămâna Copiilor

Ecuador: Săptămâna Copiilor

     “Lăsaţi copiii să vină la mine,20130310 h 12.16.53 - dsc00223 nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei” (Mc 10,14). Având în suflet acest îndemn al lui Isus, Parohia Romano-Catolică “Sfântul Bartolomeu” din Palestina (Guyas, Ecuador) a organizat Săptămâna Copiilor în perioada 4-10 martie 2013. Ajuns la a şasea ediţie, acest eveniment a avut ca temă general cele şapte sacramente.

     Plini de bucurie, cu chef de joacă şi dornici de a învăţa lucruri noi, toţi copii care au vrut să participe la acest eveniment s-au reunit luni, 4 martie 2013, începând cu ora 13:30, în centrul pastoral al Parohiei “Sfântul Bartolomeu” din Palestina. După salutul de bun venit al părintelui paroh, Bartolomeu Blaj, a avut loc prezentarea temei generale a săptămânii. După aceea, cei aproximativ 250 de copii au fost împărţiţi în şapte grupuri, după numărul sacramentelor, fiecărui grup revenindu-i, ca temă particulară, un din cele şapte sacrament.

     De-a lungul săptămânii, însoţiţi, ajutaţi şi îndrumaţi de câte cinci animatori pentru fiecare grup, copiii au avut de îndeplinit mai multe sarcini: împodobirea aulei încredinţată pentru a-şi desfăşura activitatea, pregătirea unei picturi murale, desemnarea unei candidate pentru a fi aleasă prinţesa săptămânii copiilor şi pregătirea costumului cu care candidata va defila. În acelaşi timp, ei au participat la foarte multe concursuri. Toate aceste activităţi şi concursuri au fost punctate în vederea desemnării unui grup câştigător.

     În fiecare zi activităţile începeau la ora 13:30 în sala mare a centrului pastoral cu prezentarea programului zilei şi se termina în acelaşi loc, în jurul orei 16:00 cu o activitate comună şi câteva concursuri. Înainte de a se întoarce la casele lor, în fiecare zi copiii au primit o mică gustare. În continuare voi prezenta activitatea zilnică a copiilor.

     Pentru a se identifica şi a se distinge mai bine de celelalte grupuri, în prima zi îndatorirea copiilor a fost de a pune un nume grupului din care făceau parte şi de a găsi un motto, în concordanţă cu tema particulară a grupului.

20130304 h 15.48.00 - dsc00054     Momentul central al zilei de doua a fost cateheza. Aceasta a fost pregătită de animatorul principal al fiecărui grup pe tema particulară revenită grupului, adică unul din cele şapte sacramente. După această cateheză, copiii au trebuit să pregătească un rezumat pentru al prezenta tuturor celorlalţi copiii în sala mare a centrului pastoral.

     Ziua de miercuri a fost dedicată artei. Copiii au trebuit să pregătească şi să prezente o mică piesă de teatru având la bază tema particulară încredinţată, adică unul din cele şapte sacramente.

     În a patra zi, joi, copiii au plecat în căutarea comorii ascunse. Pentru a o găsi ei au fost nevoiţi să găsească indiciile care duc la această comoară şi, în acelaşi timp, pentru a primi următorul indiciu, de a îndeplini mici “pedepse” (un cântec închinat Sfintei Fecioare, o rugăciune sau chiar un mister al sfântului rozariu). Copiii au ajuns la concluzia că cea mai mare comoară pentru creştini este sfânta Euharistie, Trupul şi Sângele Domnului nostru Isus Cristos.

     A cincea zi a “Săptămânii Copiilor” a fost dedicată muncii: împodobirea aulei, pregătirea costumului pentru candidata propusă ca prinţesa săptămânii şi pregătirea unei picturi murale. În schimb, ziua de sâmbătă a fost dedicată concursurilor.

     Săptămână copiilor s-a încheiat duminică, 10 martie 2013, cu sfânta Liturghie celebrată în biserica parohială “Sfântul Bartolomeu” din Palestina, începând cu ora 9:00. La Liturghie, celebrată de părintele paroh, Bartolomeu Blaj, au participat foarte mulţi copiii însoţiţi de părinţi şi alţi credincioşi. Biserica s-a dovedit a fi prea mică pentru numărul foarte mare al credincioşilor care au participat la această sfântă Liturghie.

20130310 h 10.08.04 - dsc00077     Imediat după sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la un spectacol pregătit de copii împreună cu animatorii. Aceştia au prezentat tuturor celor prezenţi toată activitatea pe care au desfăşurat-o de-a lungul săptămânii: piesa de teatru, pictura murală, candidata propusă ca prinţesă a săptămânii copiilor, îmbrăcată cu costumul pregătit de-a lungul săptămânii. Un juriu, format din trei credincioşi ai parohiei, a punctat cea mai frumoasă pictură murală, cea mai frumoasă aulă, cel mai frumos costum şi, nu în ultimul rând, au ales regina săptămânii copiilor. La sfârşit, în urma punctajului adunat de-a lungul săptămânii, a fost desemnat grupul câştigător. Este vorba de grupul al patrulea care reprezintă sacramentul Pocăinţei. Înainte de a se retrage la casele, toţi cei prezenţi au primit o mică gustare, de această dată un pic mai consistentă.

     Toţi animatori care i-au însoţit pe copii pe parcursul întregii săptămâni fac parte din grupul tinerilor, “Seguidores de Cristo”, al Parohiei “Sfântul Bartolomeu”.

     Prin această activitate s-a demonstrat rolul important pe care îl au copiii în societate şi importanţa formării copiilor în spirit creştin, întrucât ei sunt viitorul societăţii. Astfel, în afară de jocuri şi concursuri, copiii au învăţat importanţa sacramentelor în viaţa de credinţă şi modul îl care ele ne ajută să ne apropiem de Cristos.

Iosif-Claudiu Doboş

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 4-10 martie: Ecuador: Săptămâna Copiilor

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other