Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Feb 3, 2013 in Ecuador | 0 comentarii

Ecuador: Exerciţii spirituale în Parohia “Sfântul Bartolomeu”, Palestina

Ecuador: Exerciţii spirituale în Parohia “Sfântul Bartolomeu”, Palestina

     În Anul Credinţei, convocat de 6. Inainte de Sf. Liturghiepapa Benedict al XVI-lea, Parohia Romano-Catolică “Sfântul Bartolomeu” din Palestina (provincia Guayas, Ecuador) s-a bucurat de un mare dar din partea lui Dumnezeu. Ea a fost gazda primelor exerciţii spirituale ale anului, exerciţii pe care Mişcarea “Ioan al XXIII-lea” le organizează în fiecare lună (alternativ pentru femei şi bărbaţi) la nivelul Arhidiecezei de Guayaquil.Acest eveniment s-a desfăşurat în perioada 1-3 februarie 2013.
Pe o ploaie torenţială, ce putea să-i împiedice pe mulţi să iasă din casă, vineri, 1 februarie 2013, începând cu ora 17:00, la Şcoala “16 iunie” din Palestina, a fost celebrată sfânta Liturghie de deschidere a acestor zile de exerciţii spirituale. Aceasta a fost celebrată de părintele paroh Bartolomeu Blaj şi au participat organizatorii şi cele 146 de femei care urmau să intre în reculegere. La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele i-a salutat pe toţi cei prezenţi care au venit din toată Arhidieceza de Guayaquil. După sfânta Liturghie, cele 146 de femei au intrat în exerciţii şi nimeni din exterior nu a mai luat contact cu ele, afară de predicatori şi confesori.
În afară de aceste persoane care au trăit exerciţiile spirituale, au venit în Palestina pentru a persevera şi foarte mulţi membrii ai Mişcării “Ioan al XXIII-lea”, din toată Arhidieceza de Guayaquil şi nu numai. Aceştia, în afară de momentele de formare, au avut foarte multe momente de rugăciune, pentru întreaga Biserică, dar în special pentru persoanele care erau în exerciţii spirituale. Astfel, sâmbătă şi duminică, la ora 7:30 dimineaţa, toţi membrii prezenţi în Palestina au participat la sfânta Liturghie celebrată în biserica parohială “Sfântul Bartolomeu”. După sfânta Liturghie, în ciuda faptului că sâmbătă a plouat, toţi au ieşit din biserică pentru a medita şi a se ruga pe străzile comunităţii cele 14 staţiuni ale “Căii sfintei Cruci”. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o adoraţie euharistică care a început la ora 21:30 şi s-a terminat după miezul nopţii. La aceste momente de rugăciune, biserica parohială s-a dovedit a fi prea mică pentru toţi cei prezenţi la celebrări.
5. Adoratie euharistica     Exerciţiile spirituale s-au încheiat duminică cu sfânta Liturghie celebrată în Coloseum-ul “Sfântul Ioan”. A fost pentru prima dată când cele 146 de femei care au trăit aceste exerciţii au luat contact cu ceilalţi membrii ai mişcării, cu rudele şi prietenii. După sfânta Liturghie, fiecare nou membru al mişcării, adică fiecare femeie care a trăit exerciţiile spirituale, a dat o mărturie despre impactul pe care l-au avut aceste zile asupra ei, despre schimbarea care a produs-o în viaţa ei şi despre propunea pe care a luat-o pentru viitor.
Toate momentele de rugăciune au fost acompaniate de corul arhidiecezan al Mişcării “Ioan al XXIII-lea” care a interpretat cântări specifice mişcării.
Aceste exerciţii sunt destinate persoanelor îndepărtate de Dumnezeu, care vor să-şi schimbe viaţa şi, în acelaşi timp, vor să facă parte din mişcarea “Ioan al XXIII-lea.”
De-a lungul acestor zile de reculegere au fost prezenţi în Palestina între aproximativ 3000 de persoane, femei şi bărbaţi, membri ai mişcării “Ioan al XXIII-lea”. Ei au fost găzduiţi în casele membrilor mişcării din Palestina şi în diferite şcoli de pe teritoriul comunităţii.
Aceste trei zile au fost pline de har şi de binecuvântare pentru toată comunitatea catolică din Palestina.

     Mişcarea “Ioan al XXIII-lea” este o asociaţie internaţională de credincioşi laici, constituită în conformitate cu dispoziţiile Codului de drept canonic referitoare la asociaţiile de credincioşi. A apărut în Puerto Rico în timpul pontificatului papei Ioan al XXIII-lea, pentru a fi “o mişcare de evanghelizare”. Organizată la nivel parohial, diecezan, naţional şi internaţional, mişcarea acţionează în societate pentru persoanele care s-au îndepărtat de Dumnezeu şi de Biserică şi care sunt marginalizate. Pentru aceste persoane, membrii Asociaţiei “Ioan al XXIII-lea” încearcă să fie un model de credinţă. Pentru împlinirea acestei misiuni, ei au o spiritualitate şi o carismă proprie care este rezumată în motoul mişcării: “Cu Cristos totul, fără Cristos nimic”.
Pentru cei care vor să se apropie mai mult de Cristos şi, în acelaşi timp, să facă parte din această mişcare, exerciţiile spirituale au rolul de a-i ajuta să descopere că există un drum diferit, adică un drum împreună cu Cristos, şi, în acest fel încearcă să provoace în persoanele care le trăiesc o convertire, o schimbare în comportamentul lor, în relaţia lor cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. La aceste exerciţii spirituale se adună şi persoane care, fiind membri ai Asociaţiei “Ioan al XXIII-lea”, au venit să se roage pentru persoanele care trăiesc acest moment deosebit şi, în acelaşi timp au venit ca să persevereze.
Membrii mişcării se reunesc la nivel parohial în fiecare săptămână pentru a promova formarea integrală a membrilor şi pentru a asigura participarea acestora la activităţile parohiale menţinând astfel legătura membrilor între ei şi cu mişcarea.

Iosif-Claudiu Doboş

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 1-3 februarie: Ecuador: Exerciţii spirituale în Parohia “Sfântul Bartolomeu”, Palestina

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other