Meniul paginilor
 
 
 
 
 

Postat By pe Feb 4, 2014 in Internaționale | 0 comentarii

Biserica este atentă deopotrivă la sărăcia materială şi spirituală

Biserica este atentă deopotrivă la sărăcia materială şi spirituală

     Vatican (Catholica) A fost prezentatrobertsarah marţi, 4 februarie 2014, la Vatican, Mesajul Papei Francisc pentru Postul Mare 2014, pe tema “S-a făcut sărac pentru ca, prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogăţiţi” (2Corinteni 8,9). La întâlnirea cu jurnaliştii desfăşurată marţi la Sala de Presă a Sfântului Scaun cu ocazia prezentării Mesajului, Cardinalul Robert Sarah, preşedintele Consiliului Pontifical Cor Unum, a subliniat că un creştin nu se mulţumeşte să denunţe drama sărăciei, ci începe să împartă cu ceilalţi ceea ce are şi ceea ce este. Alături de alţi oficiali ai departamentului, au intervenit şi doi creştini laici, soţ şi soţie, misionari în Haiti.

     Preşedintele Consiliului Cor Unum a atras atenţia asupra riscului de a vedea pe de o parte o Biserică “bună” – şi anume, Biserica celor săraci şi pentru cei săraci – care s-ar opune unei Biserici bazate pe vestirea Evangheliei şi a adevărului. Mesajul Papei, a subliniat prelatul, ne readuce la o viziune integrală asupra sărăciei pornind de la întruparea Fiului lui Dumnezeu care, după cum spune tema Mesajului, s-a făcut sărac pentru ca oamenii să se îmbogăţească prin darurile sale: “Papa vrea să ne spună că nu ne putem linişti conştiinţele noastre burgheze doar prin denunţarea lipsei de bunuri de care suferă ceilalţi sau a sărăciei ca sistem. Sărăcia atinge profunzimea inimii: după cum Cristos a coborât de pe tronul Său regal ca să facă voinţa Tatălui şi să vină astfel în întâmpinarea fraţilor Săi care aveau nevoie de mântuire, tot la fel creştinul intră într-o dinamică de sărăcie şi dăruire, fiind bogat prin faptul că este fiu al lui Dumnezeu.”

     Când Biserica vorbeşte despre sărăcie, a reluat Cardinalul Sarah, ştie că sărăcia este şi rodul unei alegeri precise făcute din dragoste pentru Cristos şi fraţi. Pe de altă parte, Mesajul evidenţiază deosebirea dintre “sărăcie şi mizerie”. “Nu dorim să combatem sărăcia, care este o atitudine asumată în spiritul Evangheliei, ci mizeria. De altfel, după cum subliniază Papa Francisc, Biserica nu este mai puţin atentă la mizeria spirituală: ‘Vai de noi dacă privirea noastră spre cel în nevoie ar face abstracţie de mizeria spirituală care deseori se ascunde în inima omului şi îl face să sufere, chiar dacă dispune de multe bunuri materiale… Vai de noi dacă o «Biserică săracă» ar însemna doar o Biserică lipsită de bunuri materiale’.”

     “Dacă dorim să receptăm în plinătate mesajul Papei Francisc trebuie să-i percepem şi valoarea sa antropologică. Omul este prin natură un fiu al lui Dumnezeu. Aceasta este adevărata sa bogăţie. Marea culpă a culturii moderne este de a crede că omul poate fi fericit fără Dumnezeu. În acest Mesaj”, a încheiat Cardinalul, “văd o profundă continuitate a magisteriului între acest pontificat cu cel al Papei Benedict al XVI-lea, care a pus în centrul magisteriului său denunţarea absenţei lui Dumnezeu în cultura modernă”.

Sursa: Radio Vatican

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other